Skattestyrelsen udsender pludselig besked til mange danskere: Du har 5 dage til at betale

Emil Martesen

6 uger siden

|

25/07/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Du har 5 dage til at betale.

Dagens topnyheder

Det er ingens næse gået forbi, at vi lever i en digitaliseret verden, hvor det er med at holde snuden i sporet for at følge med.

For nyligt overgik opkrævningen af ejendomsskatter for erhvervsejendomme som noget nyt overgået fra kommunerne til Skattestyrelsen.

Det har givet anledning til en række forandringer hvor et særligt fem-hverdages vindue er åbnet, inden for hvilket skatten skal betales. Anden rate forfalder 1. august.

Det skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse, som Dagens.dk har fået tilsendt.

Opkrævningen af ejendomsskatter fra 2024 er flyttet til Skatteforvaltningen, som led i de nye boligskatteregler. Før foregik det betalingen nemlig til kommunerne, men fremover bliver det til Skattestyrelsen.

Og der er god grund til at spidse ører, for over 100.000 danskere ejer en erhvervsejendom.

Det skriver Finans.dk.

Kræver særlig opmærksomhed

Mens betalingen af ejendomsskat for boliger sker over borgernes årsopgørelse, foregår det for erhvervsejendomme via virksomhedernes Skattekonto, der er Skattestyrelsens betalingssystem for erhvervsdrivende og virksomheder.

Dette kræver særlig opmærksomhed for privatpersoner, der ejer en eller flere erhvervsejendomme, eller virksomheder, der ikke tidligere har benyttet Skattekontoen.

Det skyldes, at der gælder særlige regler på Skattekontoen, hvor betalinger tidligst kan ske fra fem hverdage før betalingsfristen, der er den 1. august. Anden rate af ejendomsskat for erhvervsejendomme skal derfor betales fra og med d. 25. juli og senest d. 1. august 2024.

Første rate havde betalingsfrist d. 2. april i år. Ejendomsskatterne for virksomhederne er for ca. 98,8 pct. vedkommende blevet betalt, mens det er tilfældet for ca. 96,4 pct. af de ejendomme, der er ejet af en privatperson:

"Det er glædeligt at se, at så mange smidigt er gået over til den nye måde at betale ejendomsskatter på. Vi er helt med på, at det er en ny måde at opkræve ejendomsskatter for særligt den gruppe privatpersoner, der ejer erhvervsejendomme. Typisk drejer det sig om privatpersoner, der opkræves ejendomsskat med beløb i den lavere ende. Det kan fx være, hvis man ejer en ubebygget grund, en mindre erhvervsejendom eller en kombineret bolig- og erhvervsejendom, hvor kun en lille del af ejendommen er klassificeret som erhverv", siger Rikke Busk Ginnerup, der er fungerende fagdirektør i Skattestyrelsen.

Gør det nemmere for dig selv

Hvis der ikke betales rettidigt, løber der renter på de manglende betalinger, så med tiden kan små beløb løbe op. Derfor opfordres både virksomheder og særligt privatpersoner med erhvervsejendomme til at oprette en aftale om automatisk betaling f.eks. via Betalingsservice:

"Vi ved fra tilbagemeldinger fra borgere, at mange troede, at den Betalingsserviceaftale, de havde da opkrævningen lå hos kommunen, ville fortsætte. Det er altså ikke tilfældet. Man skal oprette en ny aftale via banken, og det vil jeg anbefale, at man gør – særligt hvis man gerne vil spare besværet med at betale manuelt", siger Rikke Busk Ginnerup.

Anden rate af ejendomsskat for erhvervsejendomme skal betales senest den 1. august, og kan tidligst betales fem dage før, altså fra den 25. juli.

Dette skyldes, at der er særlige regler for, hvor længe Skattestyrelsen må have borgere og virksomheders penge stående på Skattekontoen. Der må ikke stå et beløb længere end fem hverdage, så hvis man indbetaler sin ejendomsskat tidligere end den 25. juli, bliver beløbet anset for at være en ”frivillig” indbetaling.

Dette betyder som udgangspunkt, at man får pengene tilbage på sin NemKonto, medmindre beløbet kan bruges til at dække anden offentlig gæld.