Når forårssolen begynder at lune de danske marker, kommer ikke kun naturens skatte frem. Også historiens glemte perler kan dukke op af mulden, og i Norddjurs var heldet for nylig med en lokal detektorfører.
Her blev der gjort et fund, som får både arkæologer og guldinteresserede til at spærre øjnene op.
Det skriver TV 2 Østjylland
Christian Hasager Børsting Jensen fra Karlby var ude med detektoren, da han i april pludselig stod med et usædvanligt stykke guld i hånden.
"Det er en fantastisk oplevelse at være den første, der står med det her smykke i måske 1500 år. Det er et sus, det er adrenalin," fortæller han om oplevelsen, som han kunne dele med sin seksårige søn, der var med på turen.
Gemmer på mere
Fundet viste sig at være en øsken, en del af et større hængesmykke, vurderer Benita Clemmensen, arkæolog og leder af arkæologien på Museum Østjylland.
Efter en grundig gennemgang hos museets konservator anslås det, at smykket stammer fra germansk jernalder, omkring 500 år efter Kristi fødsel.
Clemmensen kalder det et "helt fantastisk fund” og understreger, hvor sjældent det er at få guldgenstande fra den periode indleveret.
Efter opdagelsen blev fundet fejret med kage, inden smykket blev afleveret til museet. Nu venter Nationalmuseet, hvor vurderingen af fundets endelige betydning skal finde sted.
Håbet lever dog videre i Norddjurs, for smykket er brudt, og Benita Clemmensen er overbevist om, at jorden gemmer på flere dele.
Derfor holdes lokaliteten hemmelig i håb om, at nye fund kan føje flere brikker til fortællingen om livet i Danmark for 1500 år siden.