Separatister lægger våbnene i uroplaget Mali

admin

10 år siden

|

24/05/2014

Dagens topnyheder

Malis regering har indgået en våbenhvile med oprørerne i det uroplagede land.

Tuareg-separatisterne har fredag accepteret et forslag fra Den Afrikanske Union og FN om at stoppe kampene, lyder det fra et ledende medlem af oprørsgruppen.

- Jeg kan bekræfte, at vi har aftalt en våbenhvile, siger Ambeiry Ag Rhissa fra Tuareg-separatisternes højborg Kidal i det nordlige Mali.

- Vi har også aftalt at udveksle fanger, og at en uafhængig undersøgelseskommission skal undersøge, hvad der er sket i Kidal, tilføjer han.

FN bekræfter våbenhvilen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Malis militær angreb onsdag Kidal, efter at der i sidste weekend udbrød kampe, mens premierminister Moussa Mara var på besøg. Ifølge Malis forsvarsminister blev omkring 20 soldater dræbt og yderligere 30 såret under angrebet mod oprørerne onsdag.

Urolighederne i Mali begyndte allerede i 2012, da Tuareg-separatister allierede sig med islamistiske militante og tog kontrollen over ørkenområdet i den nordlige del af det afrikanske land efter et militærkup i Malis hovedstad.

Separatisterne blev senere sat ud af spillet af islamisterne, som havde langt bedre militært udstyr.

Islamisterne begyndte at rykke frem mod hovedstaden Bamako, hvilket førte til, at den tidligere kolonimagt Frankrig greb ind i januar 2013.

Franske styrker drev de militante islamister ud af de nordligt beliggende byer i begyndelsen af 2013 og fortsatte med operationer mod resterende oprørsgrupper.

Danske soldater og et Herkules-transportfly har også deltaget i missionen i Mali, hvor FN-fredsstyrker sidste sommer overtog sikkerhedsopgaven fra en tværafrikansk militærmission, der støttede de franske soldater.

/ritzau/Reuters