Sættes under pres: Mette Frederiksen bliver fredag præsenteret for 5 særlige krav

Emil Martesen

6 dage siden

|

11/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Mette Frederiksen bliver fredag præsenteret for 5 særlige krav.

Dagens topnyheder

Der er løbet meget vand i åen for Mette Frederiksen siden hun tilbage i 2019 blev statsminister.

Fredag tager partierne på Christiansborg hul på et nyt kapitel, når de påbegynder de indledende forhandlinger til finansloven.

Her skal en række borgerlige partier fredag mødes med finansminister Nicolai Wammen.

For selvom de længe har været præget af en intern uenighed, så står Konservative, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti nu sammen om en række konkrete krav til næste års finanslov.

Det erfarer TV 2, der har listet de fem krav fra den blå opposition op:

  1. Tilskud til forældre i alle kommuner, der vil hjemmepasse eget barn i stedet for at sende dem i vuggestue eller børnehave.

  2. Fjernelse af tinglysningsafgift op til for eksempel 500.000 kroner af et boliglån.

  3. Fjerne besparelser i Forsvaret.

  4. Akutpakke til Kriminalforsorgen på 500 millioner kroner.

  5. Fremrykke stigningen i seniorpræmie – det beløb, man kan få udbetalt, hvis man arbejder, efter man har nået pensionsalderen.  

Et af de centrale krav fra oppositionen er at sikre tilskud til hjemmepasning af børn i alle landets kommuner.

I dag er det op til kommunerne selv, om de vil tilbyde et sådant tilskud, men de blå partier ønsker at gøre ordningen obligatorisk på landsplan.

Tilskuddet skal desuden fastsættes ud fra, hvad en kommunal institutionsplads koster, og det vil være med til at skabe større ensartethed og give forældre bedre mulighed for at vælge hjemmepasning.

Blandt de øvrige krav, som oppositionen bringer til forhandlingsbordet, er en fjernelse af tinglysningsafgiften på op til 500.000 kroner af et boliglån, en akutpakke til Kriminalforsorgen på 500 millioner kroner, samt en fremrykning af stigningen i seniorpræmien, der gives til personer, der arbejder efter pensionsalderen.

Desuden ønsker de at fjerne besparelser i Forsvaret, som længe har været en prioritering på den borgerlige agenda.

De fire partier har i denne omgang valgt at stå skulder ved skulder, og ifølge TV 2's oplysninger kræver de en samlet aftale, hvor alle fire partier indgår, før de vil gå med til en finanslov.

Men selvom regeringen ikke nødvendigvis behøver de borgerlige stemmer for at få sin finanslov igennem, er Venstre interesseret i at holde døren åben for fremtidigt samarbejde med de øvrige blå partier, når den indeværende regeringsperiode lakker mod enden.

Derfor kan det give oppositionen en stærkere forhandlingsposition end tidligere, hvor uenigheder har splittet dem ad.