Mette Frederiksen forklarede, at stor beslutning ville ske inden næste valg: Nu trækker de i land

Emil Martesen

3 dage siden

|

07/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Nu trækker de i land.

Dagens topnyheder

Der er løbet meget vand i åen for Mette Frederiksen siden hun tilbage i 2022 dannede regering med Moderaterne og Venstre.

Alle tre partier har taget et dyk i meningsmålingerne, men nu prøver den danske statsminister at vende skuden for Socialdemokratiet.

Man skal nemlig ikke spole tiden ret langt tilbage, før Mette Frederiksen løftede sløret for, at de gerne vil genforhandle Velfærdsaftalen.

I 2006 blev Velfærdsaftalen vedtaget af blandt andre Socialdemokratiet, og den slog blandt andet fast, at pensionsalderen i Danmark ikke skulle ligge fast, men derimod stige i takt med danskernes stigende forventede levealder.

Det betød i praksis, at pensionsalderen ville blive forskellig fra generation til generation, og at de unge generationer kunne se frem til at skulle arbejde i MANGE år.

Nu har statsminister Mette Frederiksen dog tilsyneladende trukket i håndbremsen, da hun mener, at reglerne om pensionsalder fra 2006 er uretfærdige og urealistiske.

Det fortalte hun i et interview med Berlingske.

I interviewet slår hun fast, at det ikke er hverken retfærdigt eller realistisk, at danskerne skal arbejde så længe, som Velfærdsaftalen fra 2006 ønsker, og hun understreger, at pensionsalderen med den nuværende aftale stiger for meget.

Siden da har der været en del spekulationer frem og tilbage, men for et par uger siden åbnede Mette Frederiksen igen en dør på klem for en mulig aftale om pensionsalderen, som kan falde på plads inden næste folketingsvalg.

I et interview med Fagbladet 3F antydede hun nemlig, at en bred politisk aftale kunne være i sigte inden valget:

"Det kan jo være, at det ender med, at vi kan lave en bred aftale omkring det allerede inden et valg, og det vil jo være det allerbedste", lyder det fra hende, inden hun fortsætter:

"Men om vi kan blive enige om det i Folketinget, det ved jeg ikke endnu".

Politisk ordfører for Socialdemokraiet, Christian Rabjerg Madsen, lader dog ikke til at have mere travlt end som så:

"Set fra Socialdemokratiets perspektiv vil det være rigtig fint, hvis man kan lande en aftale på den her side af et folketingsvalg. Men det er ikke afgørende for Socialdemokratiet, hvornår vi lander en aftale", lyder det fra ham til Avisen Danmark, inden han fortsætter:

"Det, der er afgørende, er at vi lander en aftale, der er god for danske lønmodtagere. Hvis man ser på, hvad partier i Folketinget har meldt ud, så er der meget forskellige holdninger til det her spørgsmål. Derfor forudser jeg også, at det bliver nogle vanskelige forhandlinger".

De øvrige regeringspartier har ikke lagt skjul på hvad de synes, og så sent som i går sagde Troels Lund Poulsen til Politikken, at Venstre vil have afklaret, hvad der skal ske med velfærdsaftalen, før et valg.

Det selvsamme sagde Lars Løkke Rasmussen i slutningen af august, hvor han i et interview forklarede, at rørt brik skal flyttes, og det skal gerne udmønte sig i en beslutning inden næste valg.