Rusland til EU: Ukraine skal diskutere regioners status

admin

10 år siden

|

13/05/2014

Dagens topnyheder

Rusland vil have en diskussion af Ukraines opbygning og østlige regioners status før præsidentvalget i landet søndag i næste uge.

Sådan lyder en opfordring til EU, som ifølge russerne skal presse på i Kijev for at få den sag afklaret inden valget.

- Moskva håber, at EU og USA vil bruge deres indflydelse på regeringen i Kijev, så man snarest får en diskussion af statens opbygning og respekt for regioners rettigheder - under alle omstændigheder før præsidentvalget 25. maj, meddeler udenrigsministeriet.

Samtidig siger det russiske udenrigsministerium, at EU's seneste sanktioner mod Rusland skader udsigten til en løsning på konflikten i den tidligere sovjetrepublik.

Resultatet af folkeafstemninger i det østlige Ukraine om selvstændighed bør "være et klart signal til Kijev om krisens alvor i Ukraine," hedder det i en udtalelse fra ministeriet i Moskva.

Indbyggerne i to regioner i det østlige Ukraine stemte søndag for løsrivelse fra Ukraine, og lokale separatistledere har siden sendt et ønske til Moskva om optagelse i den russiske føderation.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har sagt, at præsidentvalget vil være uden legitimitet, hvis ikke indbyggerne i øst kan føle sig sikre på, at deres rettigheder beskyttes.

Mandag indførte EU sanktioner mod to virksomheder på Krim-halvøen og 13 personer som følge af Ruslands annektering af sortehavshalvøen tidligere på året og landets støtte til separatister i det østlige Ukraine.

EU har tidligere indført sanktioner mod Rusland og ukrainske statsborgere, blandt andet har man indefrosset midler og givet indrejseforbud til 48 russere og ukrainere.

/ritzau/Reuters