Rusland og Putins utilfredshed vokser - men det stopper ikke her

Emil Martesen

41 uger siden

|

23/11/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu åbner endnu et land op for at følge trop.

Dagens topnyheder

I en nylig udvikling har Finland besluttet at lukke alle sine grænseovergange til Rusland, med undtagelse af én i Lappland, som reaktion på en stigende strøm af papirløse asylsøgere fra Rusland.

Dette skridt, som blev annonceret af Finlands statsminister Petteri Orpo, kommer i kølvandet på over 600 personer uden gyldige rejsedokumenter til EU, ankom til Finland fra Rusland i november.

Det skriver TV 2 Norge.

Denne situation har også fanget opmærksomheden i Norge, hvor statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har åbnet op for muligheden for at lukke den norsk-russiske grænseovergang ved Storskog i Finnmark, hvis det bliver nødvendigt. Jonas Gahr Støre understregede i samme ombæring, at Norge nøje følger situationen i både Finland og Estland.

Finlands udenrigsminister Elina Valtonen har anklaget Rusland for bevidst at sende papirløse asylsøgere til landet og har advaret om, at det kan blive nødvendigt at lukke hele grænsen til Rusland. Hun lægger ikke skjul på, at hun kræver Rusland stopper med at sende mennesker til grænsen.

Rusland tager dog kraftig afstand og afviser disse påstande og kritiseret grænselukningerne som skabende nye problemer i Europa.

Estland har ligeledes anklaget Rusland for at drive hybridkrig ved at hjælpe migranter til grænsen for at underminere sikkerheden og skabe uro. Estlands indenrigsminister Lauri Laanemets har udtalt, at 75 migranter, hovedsageligt fra Somalia og Syrien, har forsøgt at krydse grænsen til Estland fra Rusland ved Narva-grenseovergangen siden torsdag. Alle disse migranter er blevet sendt tilbage, og ingen har bedt om asyl.