Overraskende fredelig Putin ved G20-mødet: Taler om at stoppe konflikten med Ukraine

Emil Martesen

41 uger siden

|

23/11/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En overraskende fredelig Putin deltog ved G20-mødet.

Dagens topnyheder

Under et virtuelt G20-møde den 22. november 2023, fremsatte den russiske præsident Vladimir Putin nogle af sine mest forsonlige bemærkninger til dato om krigen i Ukraine.

Putin, der talte til G20-lederne for første gang siden krigens start, anerkendte, at militære handlinger altid er en tragedie og understregede behovet for at tænke over, hvordan man kan stoppe denne tragedie.

Han bemærkede, at Rusland aldrig har afvist fredsforhandlinger med Ukraine, en udtalelse, der står i kontrast til hans tidligere lange tirader om USA's fejl og arrogance.

Det skriver Reuters.

Krigen i Ukraine, som begyndte i februar 2022 efter Putins beslutning om at sende tropper ind i landet, har resulteret i hundredtusindvis af dræbte og sårede, millioner af fordrevne og ødelæggelse af store dele af landets sydlige og østlige regioner.

Putin brugte betegnelsen 'krig' til at beskrive konflikten, i modsætning til Kremls nuværende betegnelse 'særlig militær operation'. Han påpegede også, at konflikten i det østlige Ukraine, der begyndte i 2014 efter en pro-russisk præsident blev væltet i Ukraines Maidan-revolution og Ruslands annektering af Krim, har kostet omkring 14.000 menneskeliv.

Putin henviste også til situationen i Gaza, hvor han spurgte, om udryddelsen af civile i Palæstina ikke også var chokerende. Han nævnte specifikt, at læger i Gaza måtte udføre operationer på børn uden bedøvelse.

Vesten og Ukraine har gentagne gange lovet at besejre Rusland i krigen og få russiske styrker ud af Ukraine. Men manglen på reelle fremskridt i en ukrainsk modoffensiv i år har rejst bekymringer i Vesten om strategien. Rusland kontrollerer nu omkring 17,5% af ukrainsk territorium, og Putin har erklæret, at dette territorium nu er en del af Rusland.

I USA er der stigende splittelse over støtten til Ukraine i Kongressen forud for det amerikanske præsidentvalg i november 2024. Nogle amerikanske lovgivere prioriterer støtte til Israel, selvom amerikanske forsvarsansvarlige understreger, at Washington kan støtte begge allierede samtidigt.

Putin, der tidligere har undgået G20-topmøder i New Delhi og Nusa Dua, Indonesien, deltog denne gang virtuelt fra Moskva. Hans sidste fysiske deltagelse i et G20-møde var i Osaka, Japan, i 2019.