Royalt fravær skaber ramaskrig: Hvorfor støtter Kongehuset ikke op?

Laurids Gjelstrup

3 timer siden

|

15/12/2024
Nyheder
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Royalt fravær skaber ramaskrig.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når det danske landshold står på banen i internationale sportsbegivenheder, er der sjældent langt mellem politikere og kongelige, der deler deres opbakning.

Håndbold synes især at have en særlig tiltrækning på de prominente figurer i samfundet. Herrehåndbold, vel at mærke. Billedet ændrer sig nemlig markant, når fokus skifter til kvindelandsholdet.

Kronprins Frederik og dronning Mary har tidligere vist stor entusiasme for herrelandsholdet.

Kronprinsen var blandt publikum til herrernes VM-finale i 2023, og Mary var på plads ved EM-finalen tidligere på året.

Samme engagement blev dog ikke vist, da kvindelandsholdet for to år siden nåede deres første slutrundefinale i 18 år. Heller ikke søndag aften, hvor kvinderne spiller EM-finale i Wien, er kongehuset til stede.

Det skriver Ekstra Bladet

"Det er skandaløst, at man forfordeler kvinderne så åbenlyst og skamløst", lyder kritikken, der påpeger en tydelig forskelsbehandling mellem de to landshold. Manglen på tilstedeværelse sender et signal, som flere mener strider mod ligestillingens principper.

Utilgivende signal

Håndboldens folkelighed og brede appel har gjort sporten til en fast del af den nationale identitet, men kvindelandsholdets succes ser ud til at glide under radaren blandt de blåblodede.

For nogle rejser det spørgsmålet, om ligestilling er en prioritet i kongehusets offentlige engagement.

"Det er jo for pokker deres job", lyder en skarp bemærkning, der opfordrer kongehuset til at repræsentere hele Danmark, uanset køn eller sportsgren.

Mens kongelige og politikere ofte forbindes med herrelandsholdet, kan kvindernes præstationer tilsyneladende ikke mobilisere samme opbakning.

For mange danskere er sport en samlende kraft, og det efterlades som et åbent spørgsmål, hvorfor kongelige og politikere ikke står lige så stærkt bag kvinderne som bag mændene.

I en tid, hvor ligestilling fylder mere end nogensinde, kan manglende opbakning fra landets øverste repræsentanter opfattes som et utilgiveligt signal.