Rødt flag på flere badesteder i Danmark: Der flyder lort i vandet

Kamille Isaksen

42 uger siden

|

22/11/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forurenet vand tvinger vinterbadere på pause.

Dagens topnyheder

En dyb og kølig dukkert i havet har altid været en særlig oplevelse for vinterbadere. Desværre har det seneste fund af E. coli-bakterier og enterokokker i vandet gjort denne passion til en sundhedsrisiko. 

Flere af Københavns populære badesteder er nu lukket, og de røde advarselsflag signalerer en truende fare for dem, der søger kuldenes gavnlige effekt.

Det skriver TV Kosmopol.

E.coli-bakterier og enterokokker, typisk forbundet med spildevand fra mennesker og dyr, har nemlig inficeret vandet og tvunget myndighederne til at handle. Thomas Jensen, der er områdechef for spildevandsdrift hos Hofor, peger på de gentagne regnvejrsdage som en potentiel kilde til dette forureningsscenarie.

"De seneste par dage har vi ikke haft overløb, men det havde vi i lørdags, og det ligger stadig og skvulper lidt rundt i systemet."

Den voldsomme mængde nedbør har mættet jorden og skabt ekstra pres på spildevandssystemerne. Dette har muligvis medvirket til den nuværende forureningssituation. Det stigende antal regnvejrsdage har skabt et udfordrende miljø for systemerne, hvilket har tilladt overløb og spredning af bakterier i badevandet.

For vinterbadere er det en skuffelse og en påmindelse om den skrøbelighed, der kan ligge bag en tilsyneladende simpel fornøjelse. De lukkede badesteder markerer ikke bare et midlertidigt tab af glæden ved det kolde gys, men også en påmindelse om, hvor skrøbeligt vores miljø kan være under ekstreme vejrforhold.

Mens myndighederne arbejder på at rense vandet og genåbne badestederne, opfordres vinterbaderne til at udvise forsigtighed og afstå fra at risikere deres helbred i det forurenede vand.