Hvad er tekstilaffald?
Alt brugbart tøj og tekstiler skal stadig afleveres til genbrug.
Tekstilaffald er derimod tøj og tekstiler, som andre ikke kan få glæde af, fordi det er slidt, hullet og ødelagt. Tekstilaffaldet skal være tørt og uden rester af maling, olie eller mad.
Det kan fx være undertøj og strømper, men også viskestykker, engangsklude eller gamle gardiner.
Brug de røde poser
Tekstilaffaldet lægges i de udleverede røde poser. Når posen er fuld, binder man knude på og stiller posen frem på containeren til papir og plastaffald. Så tager skraldemanden den med næste gang containeren skal tømmes, skriver Hjørring Kommune i en pressemeddelelse.
Det er vigtigt, at man binder knude på posen. Hvis tekstilaffaldet bliver fugtigt, risikerer det at mugne og så kan det ikke genanvendes.
Bor man ikke i enfamiliehus - eller har man stort tekstilaffald (fx gardiner, dyner, puder) - kan man aflevere det på genbrugspladsen i klare poser/sække med knude på.
Hjørring Kommune afprøver i løbet af efteråret også løsninger for tekstilaffald i to boligforeninger.
Vores tøjforbrug presser kloden
En gennemsnitlig dansker køber 13,2 kg tøj og tekstiler om året (tal fra Miljøstyrelsen). Det svarer til en hel indkøbsvogn fyldt op med tøj.
Omkring halvdelen af det giver vi til genbrug, men den anden halvdel ender i restaffald og bliver brændt.
Ved at sortere vores tekstilaffald sikrer vi, at tekstilfibre, som er en værdifuld ressource, bliver brugt igen.
Tekstilaffaldet kan fx blive til garn, tøj, klude eller polstring i biler og møbler.
Bliv klogere på tekstilaffald
5.-7. september kan man møde kommunens affaldsfolk foran Metropol i Hjørring. Her kan man høre mere om genanvendelse af tøj og tekstiler og få gode råd til sorteringen.
16. september er affaldsfolkene på plads foran Superbrugsen i Løkken og her er der fokus på affaldssortering i sommerlandet.