En crumble er en form for tærte, men kræver ikke som normalt, at man ruller en dej fint ud.
Derudover kan man faktisk bruge meget af det, “man lige har” i huset. For eksempel forskellige nødder og kerner. Den kan varieres i alskens retninger.
Man kan bytte rabarberne ud med pærer eller æbler eller noget tredje eller erstatte solsikkekernerne med valnødder. Det er sådan set op til lysten og fantasien. Men nu til opskriften!
Til en stor crumble til seks personer (alt efter, hvor sultne dine gæster er) skal du bruge:
Til fyldet
400 gram rabarber
2 dl sukrin (eller rørsukker)
1/2 vaniljestang
En spiseskefuld mynteblade (Kan udelades)
En spiseskefuld citronmelisse (Kan udelades)
Til dejen
100 gram smør 1 dl sukrin (eller rørsukker)
2 dl havregryn
1 dl hvedemel
1 dl solsikkekerner
Tænd ovnen på 200 grader. Smelt smørret i en lille gryde eller i mikroovnen og stil det til afkøling.
Skær rabarberne ud i skiver på cirka en centimeters tykkelse. Hæld en deciliter sukrin ud over, tilsæt vanilje og hakket mynte og citronmelisse. Bland det hele godt og lad gerne blandingen trække i 10-15 minutter - og også gerne længere.
Kom sukrin (eller rørsukker), havregryn, hvedemel og solsikkekerner i en anden skål og bland det rundt. Tilsæt det smeltede, afkølede smør.
Dejen bliver ikke en klassisk dej, som er jævn og ensformig, men - som navnet antyder - en krummet masse.
Kom rabarberne i et tærtefad og fordel dem jævnt. Hæld dejen ud over, så den nogenlunde dækker.
Bag rabarbertærten - eller “crumblen” - i ovnen i cirka 40 minutter ved 200 grader. Hold øje med den de sidste fem minutter, for bagetiden varierer lidt. Dejen ovenpå skal være gylden, men ikke branket.
Serveres eventuelt med vaniljeis, en klat cremefraiche eller flødeskum. Velbekomme!
Se flere billeder nedenfor.
Følg Dagens Opskrifter for flere lignende artikler: