Putin afgiver helt særligt løfte til NATO-landene

Emil Martesen

39 uger siden

|

18/12/2023
Nyheder
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Den russiske diktator afgiver helt særligt løft til NATO-landene.

Dagens topnyheder

Mange ledere i den vestlige verden mener, at Vladimir Putin meget vel kunne angribe et NATO-land. Risikoen anses for at være meget reel, hvis Rusland besejrer Ukraine i den igangværende krig: 

"Hvis Putin tager Ukraine, stopper han ikke der", sagde USA's præsident Joe Biden tidligere i december, hvor han forudså et scenarie, hvor amerikanske tropper kæmper mod det russiske militær.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, lægger heller ikke skjul på samme advarsel så sent som i slutningen af sidste uge: 

"Hvis Putin vinder i Ukraine, er der en reel risiko for, at hans aggression ikke stopper der", sagde Stoltenberg på en pressekonference.

Putin Svarer

Og nu har den russiske diktator svaret på netop denne bekymring. 

Han kalder advarslerne for 'komplet nonsens'. 

"Jeg tror, præsident Biden forstår dette," siger Putin ifølge Politico og fortsætter: 

"Rusland har ingen grund, ingen interesse - hverken geopolitisk, økonomisk, politisk eller militært - til at kæmpe med NATO-lande". 

Dog nævnte den russiske leder ikke de europæiske lande, der er uden for NATO - hvilket stadig inkluderer Sverige.

Et scenarie frygtet for at blive meget ubehageligt, medmindre det ændres snart, ifølge en centralt placeret kilde i Statsministeriet: 

"Risikoen for en meget ubehagelig udvikling er håndgribelig. Dette føles ikke betryggende", sagde kilden sidste uge, med henvisning til Ungarn og Tyrkiets forsinkelse af Sveriges NATO-medlemskab.

I samme åndedrag som Putin forsikrede NATO-medlemmer om, at Rusland ikke planlægger flere angreb, advarede han også Finland om 'problemer' - som netop for nylig er blevet en del af forsvarsalliancen: 

"USA trak Finland ind i NATO. Havde vi nogen problemer med Finland? Alle tvister, herunder de territoriale spørgsmål i midten af det 20. århundrede, var for længst løst. Der var ingen problemer, men nu vil de opstå. Vi vil etablere Leningrad Militærdistrikt og koncentrere et vist antal militære enheder der".