Professor: Ingen under 25 år skal have lov til at ryge

admin

|

12/10/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis aldersgrænsen for tilladt rygning bliver sat op, vil det være til gavn for danskernes sundhed, lyder det fra professor ved Statens Institut for Folkesundhed Knud Juel.

Ifølge professoren virker det usandsynligt med en fuldstændig afskaffelse af cigaretter, og derfor kan et skridt på vejen være at pille ved aldersgrænsen. Det skriver Politiken søndag.

- Ingen født efter år 2000 skal have lov til at ryge. Det skal være totalt forbudt. Også når de i 2018 bliver 18 år, siger Knud Juel til Politiken og fortsætter:

- Derefter skal aldersgrænsen for, hvem der ikke må ryge, hæves, så ingen under 25 år må ryge i 2025.

Knud Juel mener, at en ændret lovgivning vil være gratis og ikke koste samfundet noget. Derimod vil en hævet aldersgrænse kunne reducere antallet af personer med sygdom, lidelse og for tidlig død.

- Der vil heller ikke være nogen, der føler sig snydt eller gået for nær. For intet vil blive taget fra nogen, bemærker professoren.

Den 1. september 2008 blev aldersgrænsen for salg af tobak hævet, så butikker kun må sælge tobak til personer, der er fyldt 18 år.

Men ifølge Knud Juel er der stadig 18 procent af de 15-årige, som ryger. Professoren tror heller ikke, at loven bliver fulgt til punkt og prikke.

- Man laver regler om ting, der er langt mindre farlige end rygning. Finder man stoffer i en shampoo, der måske kan være kræftfremkaldende, bliver de forbudt og revet ned af hylden. Men rygning, der koster 10 leveår, tillader vi. Det giver jo ikke mening, siger Knud Juel.

Kræftens Bekæmpelse og Kommunernes Landsforening (KL) anslår, at hvis alle danskere kvittede cigaretterne, ville der hvert år være 6500 færre personer, der blev ramt af kræft, mens 5000 dødsfald kunne undgås.

Politiken skriver, at regeringen i sit sundhedsudspil vil afsætte flere ressourcer til behandling af kræft, hvilket formanden for KL, Martin Damm (V), ser som et positivt skridt.

- Men når man ser på, hvor dyrt det er at helbrede og behandle folk for kræft, er det indlysende, når man vil prioritere området, at forebyggelse bør tænkes langt mere ind, og her er rygning det enkeltelement, der gør den største forskel, siger Martin Damm til Politiken.

/ritzau/