Pfizer om ny variant: Så mange dage vil det tage at have en vaccine klar

Mathias Busekist

164 uger siden

|

26/11/2021
Man vil inden for to uger vide, om den nuværende Pfizer-vaccine er effektiv mod den nye variant.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

BioNTech meddeler, at det vil være muligt at få tilsendt en opdateret version af den nuværende vaccinen inden for 100 dage, skulle man få bekræftet, at den nye variant fra Sydafrika undviger den eksisterende vaccine. 

Bioteknologivirksomheden, som allerede er i fuld gang med at undersøge, om den nuværende vaccine, som de udviklede i samarbejde med Pfizer, virker mod varianten.

Det skriver The Guardian.

Det kommer efter, at mange har luftet bekymring om det høje antal mutationer. 

BioNTech fortæller i den forbindelse, at man om senest to uger vil vide, om den nuværende vaccine er tilstrækkelig effektiv mod varianten. 

I de kommende to uger vil de foretage utallige eksperimenter, og skulle de vise, at den nuværende vaccine ikke er tilstrækkelig effektiv, er de klar til at tilpasse den, så den kommer til at være virke. 

"Pfizer og BioNTech har for flere måneder siden været klar til at tilpasse mRNA-vaccinen, som man vil kunne få produceret og leveret inden for 100 dage - så vi er forberedt på flugtvarianter," har virksomheden meldt ud. 

Indsamler data

Johnson & Johnson har ligeledes bekræftet, at også de er ved at teste effektiviteten af deres vacciner mod den nye variant for at vurdere, om man er nødt til at tilpasse den. 

AstraZeneca, som også fremstiller coronavacciner, er ved at teste nye vacciner i Botswana og Eswatini, hvor man registrerede varianten, for at indsamle data nok til at kunne be- eller afkræfte, om deres Oxford/AstraZeneca-vaccine kan klare den nye variant. 

I øjeblikket er der bekymringer om en nedsat effektivitet baseret på det meget høje antal mutationer - det dobbelte af, hvad man har set i Delta-varianten. 

Immunsystemet danner en række antistoffer, der målrettet går mod smitten, men i den nye variant, kaldet B. 1.1.529, er alle de steder, som antistofferne retter sig mod, forskellige, hvorfor forskerne er særligt bekymrede over, at denne nye variant viser sig at være en flugtvariant. 

Professor Wendy Barclay fra Imperial College London fortæller, at fremkomsten af varianten betyder, at det nu er endnu mere vigtigt, at folk får adgang til en eksisterende vaccine og får anden eller tredje stik.

"Det kan nogle gange være mængden af antistoffer, der kompenserer for det manglende match. Vi er nødt til at få det til at fungere, så godt, som vi kan."