Udenlandske svindlere har hacket sig ind i telefonnettet og spammer i disse timer tusindvis af danskere.
Svindlerne udgiver sig for at være fra fx Microsoft og ønsker ikke overraskende at lokke personlige oplysninger ud af den, de ringer til.
Metoden er ikke ukendt, men det nye i det er, at de får det til at se ud som om, at de ringer fra et dansk nummer.
Forvirrede danskere ringer til hinanden
Dermed er flere af ofrene mere tilbøjelige til at tage telefonen og stole på personen, der ringer, end hvis det var et opkald fra udlandet, der ringede.
Dertil kommer, at det danske nummer, der bliver ringet fra, højst sandsynligt tilhører en tilfældig dansker.
Ringer du tilbage for at høre, hvorfor du har modtaget et opkald fra et vis nummer, får du altså en forvirret mand eller kvinde i røret.
600.000 opkald spærret
TDC oplyser til Dagens.dk, at de indtil videre har spærret for 600.000 opkald ind i landet i løbet af et døgns tid.
Der er dog selvsagt sket tusindvis af opkald, inden angrebet blev kendt, og du kan derfor potentielt set modtage opkald fra tusindvis af mennesker, der tror, du har ringet til dem, hvis svindlerne har "lånt" dit nummer, som så har vist sig på ofrenes display.
Det eneste positive er, at det indtil videre ser ud til, at svindlerne kun har hugget numre på fastnettelefoner. Det er dermed i høj grad virksomheder og andre med fastnetforbindelser, der kimes ned.
Det eneste råd til dem fra TDC er at trække stikket og vente nogle dage, da angrebene typisk varer et par dage.
Det andet positive er, at svindlerne ikke får noget ud af, at en person fx ringer til en virksomhed, fordi de tror, at denne har ringet personen op. Du risikerer dermed ikke at miste penge eller andet ved at ringe det ukendte nummer op, der står på din telefon - allerhøjest en mærkelig samtale og prisen for, hvad det normalt koster at ringe.
Risikoen er dermed begrænset til dem, der kommer til at give oplysninger væk til svindlerne, når de ringer.
Rådene er derfor: 1) Lad være med at ringe tilbage til et ukendt nummer, der har ringet til dig uden at lægge en besked om, hvem vedkommende er.
Og 2) lad være med at give dine personlige oplysninger væk til andre. Selskaber som Microsoft vil fx typisk aldrig spørge dig om disse.
Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: