Overgreb på kulturarv samler støv i styrelse

admin

10 år siden

|

17/09/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Flere tusinde kilometer gamle kulturhistoriske diger er de senere år forsvundet fra landskabet typisk ved oppløjning. De skyldige risikerer ifølge Danmarks Naturfredningforening (DN) at gå fri, fordi sagerne hober sig så længe op i Kulturstyrelsen at forældelse truer.

Over 500 anmeldelser om fjernede diger tårner sig op hos styrelsen, der overtog opsyn og beskyttelse, da digerne i 2004 blev flyttet fra naturbeskyttelseslov til museumsloven.

- Det var en dårlig ide. For når sagerne samler tøv i Kulturstyrelsen, risikerer de at forældes, fordi myndighederne ikke i tide reagerer på ulovlige forhold, siger biolog Jan Pedersen, biolog i DN.

Foreningen står for mindst 90 procent af anmeldelserne om forsvundne diger og har gentagne gange rykket Kulturstyrelsen.

- Vi har flere gange forsøgt at få dem til at speede op, men føler os efterhånden mest holdt hen. Vi mister dermed enestående kulturarv. Samtidig mister vi de vigtige "skoleveje", som gør det muligt for vilde dyr som padder og krybdyr at vandre sikkert gennem et landskab med stadigt større marker, siger han.

Ifølge specialkonsulent Morten Stenak fra Kulturstyrelsen er styrelsen i gang med at høvle af på den store sagspukkel.

- Vi har taget hul på de første 300 sager, men det er en lang proces, og vi kan ikke gøre det hurtigere, end vi kan.

- Først skal vi vurdere, om der er en overtrædelse. I så fald skal den beses af et af vores ti lokale tilsynsmuseer rundt i landet, som også skal se på, om der kan laves et nyt dige og hvordan. Først derefter kan vi skrive til lodsejeren, og så følger der en høringsproces, siger han.

Han vurderer dog, at højst ti procent af sagerne risikerer at forælde på grund af myndighedernes passivitet.

Danmarks Naturfredningsforening har imidlertid mistet tålmodigheden og vil nu bede kulturminister Marianne Jelved (R) sikre de kulturhistoriske diger.

/ritzau/