Nye regler vedtaget: Har stor betydning for pensionsopsparere

Emil Martesen

33 uger siden

|

30/05/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Nye regler er vedtaget.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det bliver fremover mere attraktivt at spare op til pension via den type pensionsopsparing, der hedder aldersopsparing.

Det står klart, efter at nye regler er blevet vedtaget i dag i Folketinget.

De nye regler indebærer, at indbetalinger til aldersopsparing fremover ikke bliver modregnet i visse sociale ydelser i husstanden, hvilket ellers har været tilfældet hidtil.

Sådan skriver Sampension i en pressemeddelelse.

”Med de nye regler fjerner man den negative effekt, som hidtil har betydet, at der kan ske modregning i eventuelle tilskud, som husstanden får fra det offentlige som f.eks. boligstøtte, fordi man indbetaler til en aldersopsparing via ens arbejdsgiver", siger Anne-Louise Lindkvist, kunderådgivningschef i Sampension og tilføjer:

"Dermed bliver aldersopsparing, som i forvejen er en attraktiv opsparingsform, fremover endnu mere fordelagtig, og det er der naturligvis god grund til at være opmærksom på."

Har flere fordele

Nye beregninger fra Sampension viser, at hvis en husstand får tilskud til friplads og boligstøtte, og en person i husstanden samtidig indbetaler til en aldersopsparing, så vil disse indbetalinger med de hidtidige regler betyde, at husstanden mister samlet set ca. 550 kr. om måneden i tilskud til friplads og boligstøtte.

Med de nye regler afskaffes denne modregning. Ifølge Anne-Louise Lindkvist er der generelt en række fordele ved aldersopsparing.

”For det første er udbetalingerne skattefrie og bliver ikke modregnet i folkepensionstillægget i modsætning til ratepension og livsvarig alderspension, hvor der kan ske modregning. Herudover beskattes afkastet af indbetalinger til aldersopsparing med 15,3 pct. i opsparingsperioden, hvilket er langt mildere, end hvis man f.eks. sparer op i frie midler, hvor beskatningen af afkastet ligger på mellem 27-42 pct.", siger Anne-Louise Lindkvist.

Hun tilføjer, at aldersopsparing desuden er den mest fleksible pensionsopsparing, der er på markedet. Man kan - når der skal udbetales - vælge mellem engangsudbetaling eller løbende udbetaling.

”Men trods fordelene har aldersopsparingen endnu ikke vundet den store udbredelse herhjemme, og det kan bl.a. hænge sammen med, at mange danskere ikke kender til mulighederne", siger hun og fortsætter:

"Det er ærgerligt. For langt flere pensionsopsparere kunne have gavn af at indbetale til aldersopsparing, hvilket især gælder danskere, der ikke er topskatteydere, men i stedet betaler bundskat i arbejdslivet og som pensionister."

En ny Epinion-undersøgelse foretaget for Sampension blandt ca. 1.000 danskere viser, at tre ud af fire (73 pct.) enten ”aldrig har hørt om aldersopsparing”, ”har hørt om, men kender næsten intet til aldersopsparing” eller ”kender lidt til aldersopsparing”. Blot hver 5. (20 pct.) angiver, at de kender aldersopsparing ”rimelig godt” eller ”virkelig godt”. Resten svarer ”ved ikke”.

I 2024 kan man indbetale 9.100 kr. på en aldersopsparing mod 8.800 kr. i 2023. Danskere, som har syv år eller færre til folkepensionsalderen, må i 2024 indbetale 58.900 kr. til en aldersopsparing mod 56.900 kr. i 2023.