Nye regler træder i kraft hos boligejere: Du har 12 måneder til at fjerne det

Emil Martesen

5 timer siden

|

11/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Nye regler træder i kraft hos boligejere.

Dagens topnyheder

Københavns Kommune har vedtaget nye regler for brændeovne og pejseindsatse. De nye miljøkrav, som er en del af indsatsen for at reducere luftforureningen i hovedstaden, betyder, at ældre brændeovne og pejseindsatse fra før 1. juni 2008 skal sløjfes eller udskiftes inden for de næste 12 måneder.

Luftforureningen i København skal bringes ned, og meget skyldes kilder uden for kommunegrænsen, men ældre brændeovne er en af de største lokale kilder til udledning af skadelige partikler.

Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse.

Mange brændeovne, der er installeret før 1. juni 2008, udleder op til fem gange flere partikler end nyere ovne, og det har ført til strammere regler for brug af ældre brændeovne.

De nye krav omfatter hele Københavns Kommune, herunder også kolonihaver og husbåde. Hvis du har en ældre brændeovn, skal du inden oktober 2025 enten udskifte den eller tage den ud af brug.

Københavns Kommune anslår, at godt 3.000 brændeovne og pejseindsatse vil være omfattet af de nye regler.

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod lægger ikke skjul på, at man tager et lille men vigtigt skridt i retning af renere luft i deres by:

"Nu tager vi et lille men vigtigt skridt i retning af renere luft i vores by. Selvom de er få, så udgør brændeovnene en stor kilde til lokal luftforurening. Heldigvis findes der i dag langt bedre og mere miljøvenlige måder at varme sit hus op på. Jeg forstår dog godt den betydning, en brændeovn kan have for en husholdning, men jeg håber alligevel, at brændeovnsejerne vil reagere og aktivt tage stilling til, hvad der skal ske med deres brændeovn, hvis den er af ældre dato".

Det kan sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling nikke genkendende til:

"Endelig er det lykkedes at få de gamle brændeovne forbudt, som hver dag udleder sundhedsskadelige partikler i byen. Brændeovne er blandt de største lokale kilder til luftforurening, og de ældre brændeovne er de værste. Partiklerne kan for eksempel føre til lungesygdomme, hjertekarsygdomme og kræft. Vores børn er særligt sårbare, da deres lunger og immunforsvar endnu ikke er fuldt udviklet. Allerhelst så jeg brændeovnene totalt forbudt i de store byer, men det her er et vigtigt skridt mod en grønnere og sundere by".

Forbuddet gælder alle med fjernvarme

De nye regler gælder for ejere af brændeovne i områder udlagt til kollektiv varmeforsyning, hvilket vil sige hele Københavns Kommune. Det betyder, at også ejere i kolonihaver og på husbåde skal følge reglerne, hvis de bor i områder tilsluttet fjernvarme eller naturgas.

Har du en ovn, som er installeret før 1. juni 2008, kan du få et år til enten at sløjfe den eller udskifte den med en nyere, der lever op til de gældende miljøkrav.

Sådan forholder du dig, hvis du har en ældre brændeovn

Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere din brændeovn, kan du følge disse punkter:

  • Tjek installationsdatoen: Hvis din brændeovn er installeret før 1. juni 2008, skal den enten udskiftes eller sløjfes senest den 10. oktober 2025.

  • Dokumentation: Hvis du kan dokumentere, at din brændeovn opfylder de miljøkrav, der blev indført i 2008, kan du søge om dispensation.

  • Frakobling af skorstenen: Hvis du vælger at tage ovnen ud af drift, skal du sikre, at den bliver korrekt frakoblet skorstenen og afmeldt hos skorstensfejeren.

  • Ingen tilskud: Kommunen yder ikke økonomisk støtte til udskiftning eller fjernelse af gamle brændeovne, men hvis du ikke er tilsluttet fjernvarmenettet, kan du undersøge mulighederne for tilskud til varmepumper via Energistyrelsen.


Information og tilsyn

Københavns Kommune forventer, at brændeovnsejere af egen drift vil følge de nye regler og selv tage initiativ til at udskifte eller fjerne deres gamle ovne. Teknik- og Miljøforvaltningen vil dog tage aktion ved eventuelle klager over røggener.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din brændeovn er omfattet af de nye regler, kan du kontakte din lokale skorstensfejermester eller Københavns Kommune for vejledning.

For yderligere information om de nye miljøkrav, se forskriften for brændeovne på Københavns Kommunes hjemmeside.