Sukkerfri sodavand har i de seneste år vundet stort indpas hos forbrugerne. Det er en smart måde stadig at få noget sødt på, men uden at få alle kalorierne fra sukker af.
Men hvis du er en af dem, som elsker en Pepsi Max eller Coca-Cola Zero, så skal du måske holde lidt igen.
For en ny stor undersøgelse af 100.000 mennesker bragt i British Medical Journal viser nemlig, at risikoen for hjertestop stiger, hvis man drikker sukkerfri sodavand eller indtager andre fødevarer med kunstige sødestoffer.
Forskerne bag undersøgelsen fortæller ligefrem, at produkter med kunstige sødestoffer ikke kan betragtes som et sikkert alternativ til almindelig sukker.
"Resultaterne indikerer, at disse fødevaretilsætningsstoffer, der indtages dagligt af millioner af mennesker og findes i tusindvis af fødevarer og drikkevarer, ikke bør betragtes som et sundt og sikkert alternativ til sukker”, skriver forskerne i rapporten.
Personer, som indtager 78 milligram sødestoffer om dagen – svarende til en halv dåse sukkerfri sodavand, skulle ifølge det franske studie have ti procent større risiko for at blive ramt af et hjertestop.
Risikoen for en hjerneblødning skulle være helt op til 20 procent større.
Forskerne fik igennem mere end ti år mere end 100.000 forsøgspersoner til hver sjette måned at notere alt, hvad de spiste og drak ned i løbet af tre ikke sammenhængende dage fordelt over to uger.
Det er ved at sammenligne disse data med oplysninger om forsøgspersonernes generelle sundhedstilstand, at forskerne er nået frem til den opsigtsvækkende konklusion om sødestoffernes indvirkning på hjertestop og hjerneblødning.
Ifølge Daily Mail kritiseres de franske forskere dog for at overdrive sødestoffernes betydning for risikoen for hjerteanfald – og for at undervurdere betydningen af forsøgspersonernes øvrige kost ved siden af de sukkerfri produkter.
Undersøgelsen viste nemlig også, at de forsøgspersoner, som indtog flere sødestoffer end gennemsnittet, både var mere overvægtige, mindre aktive rent fysisk og generelt leve mere usundt.