Ny undersøgelse: Hver femte unge pige er ikke tilfreds med livet

Emil Ryttergaard

431 uger siden

|

24/10/2016
Nyheder
Foto: arkivfoto
Foto: arkivfoto
Hver femte unge kvinde i alderen 12-25 år er ikke tilfreds med livet, viser en undersøgelse foretaget i København og hele Danmark.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Forventningspres, den ændrede karakterskala og en mangel på fællesskab er alt sammen medvirkende til, at særligt mange unge kvinder mener, de har et dårligt liv.

Sådan lyder forklaringen fra Carsten Obel, professor i mental sundhed ved Aarhus Universitet, som er en af forskerne bag en ny undersøgelse af trivsel blandt unge. Det skriver Politiken.

Undersøgelsen konkluderer, at hver femte unge kvinde ikke er tilfreds med livet.

- Flere har påpeget, at de er enormt dårlige til at tale om de her problemer med hinanden. Selv om det, de peger på som løsning til at få det bedre, er endnu mere samtale.

- Der er helt klart et ønske om, at deres egne fællesskaber kan blive bedre til at tage hånd om nogle af de problemer, de oplever, siger Carsten Obel til avisen.

I alt har 48.000 unge mellem 12 og 25 år medvirket i den såkaldte ungdomsprofilundersøgelse i København og hele landet.

De unge er ikke repræsentativt udvalgt. Men ifølge forskerne kan undersøgelsen alligevel bruges til at udpege tendenser i unges trivsel.

I undersøgelsen er de unge blevet spurgt om, hvordan de har det for tiden på en skala fra 0 til 10, hvor 0 angiver "det værst mulige liv" og 10 "det bedst mulige liv".

Andelen af unge, der krydser af ud for en score under fem, stiger med alderen.

Blandt de 19-25-årige har 18 procent af mændene og 28 procent af kvinderne en livstilfredshed på under fem.

En vej til at forbedre unges trivsel er at styrke den såkaldte sociale kapital i skoleklasserne.

Begrebet dækker over graden af gensidig tillid og hjælpsomhed. Den sociale kapital er undersøgt blandt eleverne i 7.–9. klasse og har en klar sammenhæng med de unges trivsel.

Det siger Flemming Balvig, der er professor emeritus og dr.jur. på Københavns Universitet og har bidraget til ungdomsprofil-undersøgelsen, til Politiken.

Undersøgelsen er den første af sin slags. Den er blevet til i samarbejde mellem blandt andet Justitsministeriet, Socialstyrelsen, Aarhus Universitet og TrygFonden. Fremover skal den efter planen laves årligt.