Fra midnat den 1. juli 2023 vil det blive forbudt at medbringe lattergas på offentlige steder eller sælge det til andre, med risiko for en bøde på op til 5.000 kroner.
Denne skærpede regulering er et led i Sikkerhedsstyrelsens indsats for at mindske brugen af lattergas som rusmiddel og deraf følgende sundhedsmæssige skader.
Individer, der overvejer at bruge lattergas som rusmiddel i en festlig kontekst, vil fremadrettet skulle tage højde for risikoen for en uventet samtale med politiet og en potentiel bøde.
Besiddelse af lattergas på offentligt tilgængelige steder, såsom festivaler, i nattelivet, eller på uddannelsessteder, vil ikke længere være tilladt medmindre det er til erhvervsmæssige formål eller andre anerkendte hensigter.
Ifølge Stine Pedersen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, er formålet med den nye regulering at "begrænse mulighederne for at bruge lattergas som rusmiddel" og sørge for at "få lattergas væk fra de steder, hvor unge færdes, så de ikke får varige skader af at anvende lattergas til at få en hurtig rus".
Lattergasloven strammes også på flere andre områder fra 1. juli. Det vil generelt blive ulovligt at sælge lattergas til beruselse, uanset mængden. Desuden vil det være et krav, at forhandlere i fysiske butikker skal kontrollere kundernes ID, og onlineforhandlere skal have et effektivt system til at forhindre salg af lattergas til personer under 18 år.
Forhandlere vil også skulle tjekke cvr-numre for kunder, der ønsker at købe mere end 17 gram lattergas dagligt. Sociale medier kan desuden blive pålagt at fjerne ulovligt indhold og profiler, der sælger lattergas.
"Ikke kun fysiske butikker, men også online og sociale medier er blevet en platform for ulovligt salg af lattergas. Det er afgørende, at vi kan bremse salget der, hvor det finder sted," udtaler Stine Pedersen.
Bøder for ulovligt salg og besiddelse af lattergas vil variere. Besiddelse af lattergas på offentligt tilgængelige steder kan resultere i bøder på mellem 3.000-5.000 kr., hvis man bliver stoppet af politiet. Såfremt man bærer lattergas i så store mængder, at det kan antages at være til videresalg, kan bøden stige til 50.000 kr. eller mere.
Offentligt tilgængelige steder, hvor forbuddet gælder, omfatter blandt andet festivaler, nattelivet, gader, pladser, parker, shoppingcentre, markedspladser, strande, skoler, og uddannelsesinstitutioner. Biler, der færdes på offentligt tilgængelige steder, er også omfattet af den nye regulering.