Ny lov træder i kraft 1. august: Kan blive dyrt for danske bilister

Henrik Rothenbücher

83 uger siden

|

15/06/2023
Nyheder
Presse-fotos.dk
Presse-fotos.dk
Den 1. august træder en ny lov i kraft, og det kan gøre det dyrere for danske bilister.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fra den 1. august vil en ny EU-lov, kendt som SERMI, træde i kraft, og det kan have økonomiske konsekvenser for danske bilister.

Loven, hvis formål officielt er at begrænse biltyveri, kan potentielt øge omkostningerne ved bilreparationer ved at begrænse konkurrencen på serviceområdet.

SERMI, en forkortelse for Security Related Repair & Maintenance, giver bilproducenter mulighed for at beskytte informationer vedrørende reparationer af bilens sikkerhedsrelaterede systemer. Det skriver Motormagasinet.

Formålet med SERMI-loven er at gøre det sværere at stjæle biler ved at kontrollere, hvem der har adgang til følsomme oplysninger om bilens sikkerhedssystemer.

Bekymringer fra Dansk Bilbrancheråd

Dansk Bilbrancheråd (DBR), som repræsenterer en række frie værksteder i Danmark, har udtrykt bekymring for, at bilproducenterne vil misbruge denne lovgivning til at undertrykke konkurrence fra uafhængige værksteder. Dette er især bekymrende, da det tilsyneladende er op til bilproducenterne selv at afgøre, hvordan de vil anvende den nye EU-regulering.

Direktør i DBR, Erik S. Rasmussen, har udtalt sig om lovgivningen til Motormagasinet, og påpeger at det er kritisabelt, at en lovgivning, der oprindeligt skulle beskytte forbrugerne, kan ende med at koste dem mere, hvis konkurrencen begrænses.

Hvis bilproducenterne vælger at holde oplysningerne om sikkerhedsrelaterede systemer tæt ind til kroppen, kan det begrænse de frie værksteders muligheder for at udføre reparationer og vedligeholdelse. Dette kan føre til, at forbrugerne vil have færre valgmuligheder og potentielt højere priser for serviceydelser.

Selvom loven officielt sigter mod at reducere biltyveri, rejser Dansk Bilbrancheråd bekymringer om, hvordan den kan påvirke konkurrencen på serviceområdet og dermed have en indvirkning på omkostningerne for forbrugerne. Loven træder i kraft fra den 1. august 2023.