Ny frygt for Rusland sender skygger over polsk mærkedag

admin

10 år siden

|

03/06/2014

Dagens topnyheder

En aktuel trussel fra øst kaster skygger over Polens fejring af 25-års-dagen for landets første delvist demokratiske valg, som i 1989 bidrog til, at kommunismen faldt.

Bekymringen i Polen over Ruslands aktuelle fremmarch i nabolandet Ukraine er reel i Warszawas gader, fortæller den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), der sammen med blandt andre USA's præsident, Barack Obama, deltager i markeringen.

- Man kan godt mærke, at hele denne festligholdelse sker i skyggen af en Ukraine-krise, der optager polakkerne utrolig meget.

- Polakkerne har en lang historie med Rusland og Sovjetunionen, der gør, at de er ekstremt optaget af, at deres sikkerhed kan garanteres fremadrettet, siger Lidegaard.

For Polen var det derfor en god nyhed, at USA har besluttet at sende en ekstrabevilling på en milliard dollar, omkring 5,5 milliarder kroner, der skal bruges til at betale for udsendelse af flere amerikanske soldater til de allierede lande i Østeuropa.

- Vor forpligtelse til Polens sikkerhed og til sikkerheden for vore allierede i det centrale og østlige Europa er en hjørnesten i vor egen sikkerhed, og den er ukrænkelig, siger Obama.

Den danske regering har tirsdag meddelt, at Danmark vil sende et flådeskib og et observationsfly til Østersøen for at vise solidaritet med Ukraines naboer.

- I Polen så de gerne, at vi i endnu højere grad garanterer den forpligtelse, vi har til sikre vores medlemslande, siger Martin Lidegaard.

- Denne festligholdelse er kommet til at handle om det, og den symboliserer, at Polen er trådt ud af den sikkerhedspolitiske skygge, de var i indtil murens fald. Nu er Polen en selvstændig nation, men også med allierede, der vil beskytte dem, hvis de får problemer igen.

Onsdag er selve årsdagen for det polske valg i 1989.

/ritzau/