Temperaturen begynder så småt at falde igen, og det er guf for alverdens vira. De trives nemlig bedst i efteråret og vinteren. Selvom de fleste formentlig har glemt og næppe vil tænke på det igen, så ligger coronavirus igen og lurer i horisonten - desværre.
Forskere over hele verden holder løbende øje med nye coronavarianter, men lige nu har især én bestemt Omikron-variant med navnet BJ.1 fanget opmærksomhed flere steder.
Det skyldes, at varianten har mutationer, som den østrigske mutationsforsker Ulrich Elling kalder en ”virkelig grim kombination på kritiske steder.”
Også den danske professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, Jens Lundgren, har noteret sig varianten.
- BJ.1 – new kid on the block. Enig i, at denne subvariant kan noget, som end ikke BA.2.75 kan, skriver Jens Lundgren på Twitter.
BJ.1 bliver også kaldt BA.2.10.1, og den er en subvariant af Omikron-varianten BA.2, som var den altoverskyggende variant forrige vinter.
Men dét, der for alvor har fået forskerne op ad stolen, er, at den nye subvariant har yderligere 14 mutationer i spikeproteinet i forhold til undervarianten BA.2.
Spikeproteinet er de små pigge, der sidder uden på virussen, og som er karakteristiske på illustrationerne af coronavirus. Ifølge Ulrich Elling betyder mutationerne, at en signifikant undvigelse af immunitet er meget sandsynlig.
- Man kan kun håbe, at det kommer til have betydelige omkostninger for virussen med hensyn til smitteevne, skriver han.
Det betyder, at selvom BJ.1’s mutationer sidder på steder, der kan have betydning for den immunitet, der er opbygget gennem vacciner og tidligere smitte, så kan det også have betydning for variantens evne til at smitte.
Det kan altså gå to veje, så det er ikke udelukkende negativt med de mange mutationer. Dog mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, at det er for tidligt at konkludere det helt store omkring mutationen endnu.
- Det er for tidligt at sige, hvor meget det betyder i praksis. Varianten skal samlet klare sig i konkurrence med andre varianter, og det kan variere fra lokation til lokation, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.