Det er for alt for belastende for misbrugte børn at vidne i retten, mener justitsminister Karen Hækkerup (S), som nu er klar til at hæve alderen for, hvornår børn, som har været udsat for en alvorlig forbrydelse som eksempelvis et seksuelt overgreb, skal vidne i retten
Det skriver Politiken onsdag.
- Vi skal sørge for, at børn og unge, der udsættes for en forbrydelse, mødes så skånsomt som muligt af retssystemet, siger Hækkerup.
Som reglerne er i dag, er børn under 12 år fritaget for at vidne i retten, når de har været udsat for en grov forbrydelse. I stedet bliver de videoafhørt i trygge omgivelser, hvorefter optagelsen afspilles i retten. Børn over 12 år skal derimod møde op i retten.
Justitsministeren beder nu Strafferetsplejeudvalget om at komme med en model for, hvordan aldersgrænsen kan sættes op, så også børn over 12 år slipper for den belastning, det er at være del af retssystemet.
Karen Hækkerup vil afvente Strafferetsplejeudvalgets arbejde, før hun lægger sig fast på, om Danmark skal følge de øvrige nordiske lande på området. Her er grænsen for, hvornår børn slipper for en tur i retten 15-16 år.
Ministerens initiativ kommer, efter at Børnerådet og Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb i december fremlagde en undersøgelse af, hvordan børn mellem 12 og 15 år, som har været udsat for en seksuel krænkelse, reagerer på mødet med retten.
Undersøgelsen viser, at retssagen med eventuelle ankesager i sig selv kan stå i vejen for, at børnene kommer sig over overgrebet.
De er nødt til at være i behandling længere tid, og mens behandlingen står på, bremses barnets udvikling.
Nogle børn føler desuden efterfølgende stor skyld, hvis gerningsmanden ikke bliver dømt. Nogle børn giver også udtryk for, at de gerne ville have fortalt mere om, hvad der var sket, men at de ikke turde, da de sad i retten omgivet af fremmede.
/ritzau/