Mindre madspild: "Mindst holdbar til" bliver til "Bedst før"

Sol Stoffregen

10 år siden

|

20/09/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Du kender det sikkert alt for godt. Du finder en pakke knækbrød eller havregryn bagerst i køkkenskabet, men datoen for mindst holdbar er passeret med et par uger. Du overvejer, om det fejler noget, men ender med konklusionen, at det ikke er værd at tage chancen.

Den tankegang ønsker fødevareministeriet at gøre op med, og derfor kan du fra i dag støde på fødevarer med mærkningen "Bedst før" i stedet for den klassiske "Mindst holdbar til".  Det skriver Fødevareministeriet.

Læs også: Jensen's Bøfhus i strid modvind: Over 26.000 boykotter restauranten

Det gælder kun for de varer, der ikke er sundhedsskadelige på klokkeslet, såsom havregryn, knækbrød og yoghurt, som sagtens kan spises, selvom skæringsdatoen er overskredet.. 

- Mindst holdbar til’ sender et forkert signal til forbrugerne om, at en vare er dårlig, selv om den i virkeligheden intet fejler. Ved at ændre mærkningen til bedst før, kan vi bedre signalere til forbrugerne, at de skal bruge deres sunde fornuft, inden de smider en vare i skraldespanden. Vi skal have de gamle husmoderdyder tilbage. Smag på maden og lugt til den. Lugter mælken, som den plejer, så tør jeg godt drikke den, siger fødevareminister Dan Jørgensen, der håber at tiltaget vil bremse det store madspild blandt befolkningen.

En gennemsnitsfamilie kasserer årligt mad, der intet fejler, for 10.000 kr, oplyser Fødevareministeriet.     

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med  

- Alle fødevarer, hvor der er forbundet med en risiko at spise dem efter udløbsdato, vil fortsat være mærket med en sidste anvendelsesdato. Det, vi ændrer på nu, gælder produkter som pasta, knækbrød og havregryn, hvor varen sagtens kan spises, selv om skæringsdatoen er overskredet, meddeler fødevareministeren og fortæller, at der kan gå lidt tid, inden "Bedst før" slår helt igennem på varerne.

'Bedst før'-mærket anvendes allerede i en lang række andre europæiske lande som f.eks. Frankrig, Spanien, Sverige og Finland.