Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) udtrykker bekymring for, at ny forskning påviser en sammenhæng mellem giftige stoffer og børns udvikling.
Men hun afviser samtidig, at man kan gøre noget for at komme problemet til livs på nationalt plan. Reguleringen af kemikalier skal ske på EU-niveau, siger miljøministeren.
- Det er på EU-niveau, at lovgivningen bliver lavet på det her område. Det er der, vi regulerer kemikalierne, siger hun.
- Det er et grænseoverskridende problem. De ting, vi handler med, skal også gerne være omfattet af den skrappe regulering, som Danmark og jeg går ind for, fortsætter hun.
Den nye forskning, viser, at antallet af børn med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser er stigende, og en vigtig årsag skal findes blandt de giftige stoffer, som vores hjerner udsættes for allerede fra fosterstadiet.
Til foråret forventer Kirsten Brosbøl, at EU kan vedtage en ny og bedre metode til at teste kemikalier. I næste uge er det på dagsordenen at drøfte, hvilke stoffer der skal indgå i den nye testmetode.
- Industrien kan godt regne med, at flere af de stoffer, de bruger fremover, skal indgå i en bred testning og vil blive reguleret skrappere, end de er i dag, siger miljøministeren.
Flere af de farlige stoffer indgår i hverdagsprodukter som emballage, møbler og kosmetik, siger Lone Mikkelsen, kemikaliefaglig medarbejder hos Det Økologiske Råd. Hun bakker op om, at kemikalielovgivningen skal strammes.
- Vi mener, at Reach (EU's kemikalielovgivning, red.) skal strammes, og der skal flere krav til, hvilke test virksomheder skal underlægges, før et kemikalie kan godkendes til markedet, siger hun.
Den nye forskning bliver offentliggjort lørdag i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.
/ritzau/