Massiv Mette Frederiksen-kritik efter pensions-'bombe': Bekymrende populisme og uansvarlighed

Emil Martesen

5 uger siden

|

14/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mette Frederiksen er ramt af massiv kritik efter pensions-'bombe'.

Dagens topnyheder

I 2006 blev Velfærdsaftalen vedtaget af blandt andre Socialdemokratiet, og den slog blandt andet fast, at pensionsalderen i Danmark ikke skulle ligge fast, men derimod stige i takt med danskernes stigende forventede levealder.

Det betød i praksis, at pensionsalderen ville blive forskellig fra generation til generation, og at de unge generationer kunne se frem til at skulle arbejde i MANGE år.

Nu har statsminister Mette Frederiksen dog tilsyneladende trukket i håndbremsen, da hun mener, at reglerne om pensionsalder fra 2006 er uretfærdige og urealistiske.

Det har hun ifølge Berlingske udtalt i et nyt interview.

I interviewet slår hun fast, at det ikke er hverken retfærdigt eller realistisk, at danskerne skal arbejde så længe, som Velfærdsaftalen fra 2006 ønsker, og hun understreger, at pensionsalderen med den nuværende aftale stiger for meget.

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet ønsker derfor at genforhandle Velfærdsaftalen fra 2006 blandt andet med det formål at ændre reglerne om pensionsalderen.

Hun understreger dog i interviewet, at hun taler på vegne af sit parti - Socialdemokratiet - og ikke på vegne af hele regeringen, der som bekendt også består af Moderaterne og Venstre.

Socialdemokratiet vil stemme for en forhøjelse af pensionsalderen til 70 år i 2040, men derefter ikke længere vil støtte yderligere stigninger, og den udmelding har skabt røre blandt regeringspartnerne og i oppositionen, hvor reaktionerne spænder fra forsigtig åbenhed til skarp kritik.

Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, er åben for at genforhandle Velfærdsforliget, men understreger, at det er afgørende, at en ny aftale sikrer økonomisk ansvarlighed.

Han advarer mod at sætte et loft på pensionsalderen uden at tage hensyn til de økonomiske konsekvenser, som ifølge ham kan resultere i et betydeligt hul i statskassen.

Retter skarp kritik

På den anden side af det politiske spektrum finder man en mere kritisk holdning hos Liberal Alliance.

Partiets formand, Alex Vanopslagh, lægger ikke skjul på, at det er økonomisk uansvarligt at foreslå det:

"Socialdemokratiet er pressede i meningsmålingerne, og så går Mette Frederiksen ud og foreslår noget, der er økonomisk uansvarligt", lyder det fra partiformand Alex Vanopslagh, inden han fortsætter:

"Det er en bekymrende populisme og uansvarlighed, hvor statens råderum vil blive brugt til at holde pensionsalderen så lav som mulig, og vi risikerer sydeuropæiske tilstande i Danmark".

Enhedslisten tager derimod et andet standpunkt og kalder statsministerens forslag for halvhjertet.

Politisk ordfører Pelle Dragsted mener, at regeringen har midlerne til at sikre en værdig tilbagetrækning for danskerne, men at det kræver politisk vilje til at prioritere anderledes.