Mange kræftpatienter venter for længe på behandling

admin

|

28/02/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danske kræftpatienter venter stadig for længe på at komme i behandling til den aftalte tid.

Kræftområdet bliver nøje overvåget fra Sundhedsministeriet, men det har ikke ændret ventetiderne. Det viser de seneste tal for overvågning af kræftbehandlingen i sygehusenes kræftpakkeforløb.

Ifølge Sundhedsministeriets opgørelser fik 20 procent af kræftpatienterne i 4. kvartal ikke behandling indenfor forløbstiderne i kræftpakkerne.

Kræftens Bekæmpelse kalder tallene skuffende.

- Det er skuffende, at de seneste tal for kræftovervågning ikke viser en klar forbedring i det seneste kvartal. Seneste opgørelse viser, at der hver måned var 294 patienter, som ikke fik behandling til tiden, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Tallene fra Sundhedsministeriet viser, at der er stor forskel på ventetiden mellem de enkelte sygdomme i de enkelte regioner.

I Region Syddanmark får 90 procent af patienterne en hurtig behandling af livmoderhalskræft, tyk- og endetarmskræft, modermærkekræft og kræft i hjernen.

Region Hovedstaden er landets dårligste til at overholde behandlingsgarantien for brystkræft.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, er tilfreds med det overordnede billede, og mener, at det generelt tegner et godt billede af dansk kræftbehandling, fordi flere kræftpatienter end nogensinde kommer i behandling.

Regionernes gennemsnitlige overholdelse af ventetidsgarantien er steget fra 79 til 80 procent i den seneste kvartalsopgørelse.

- Vi kan tydeligt se, hvor der er udfordringer og handle derefter, også selv om der er travlt på afdelingerne. Flere kræftpatienter end nogensinde før kommer hurtigt og effektivt i behandling af deres kræftsygdom, siger Bent Hansen.

Overvågning af kræftbehandlingen i sygehusenes kræftpakker blev indført for et år siden blandt andet efter pålæg fra Rigsrevisionen.

Ønsket er, at man skal kunne følge regionernes effektivitet i behandling af kræft og særligt følge forløbstiderne i kræftpakkerne.

- Vi ved, at øget ventetid giver dårligere prognose for overlevelse. Vi mener, at det er helt uforståeligt, at det fortsat skal tage så lang tid at blive behandlet, når det nu tydeligt er fastsat, hvor hurtigt en kræftpatient skal i behandling, siger Leif Vestergaard Pedersen.

/ritzau/