Mands røntgenbillede kom bag på lægerne: Skaden skyldes hobby blandt især børn og unge

Nicolai H

13 timer siden

|

15/10/2024
Nyheder
Foto: BMJ Case Reports
Foto: BMJ Case Reports
En 30-årig mand kom ind med markant bule på toppen af hovedet - og årsagen skyldes helt særlig fritidsaktivitet.

Dagens topnyheder

Det ser måske super cool ud, når breakdancere udfører imponerende tricks som headspins – den slags, hvor de bogstaveligt talt snurrer rundt på toppen af deres hoveder.

Men bag de glamourøse moves gemmer sig en uventet bivirkning, som en 30-årig danser nu har måttet sande på egen krop.

Det skriver online lægejournalen BMJ Journals.

Efter næsten to årtier med intensiv hovedsnurren, hvor han dagligt har roteret på hovedet i flere minutter, begyndte en uønsket bule at vokse frem på hans isse. Bulen – en blød masse, der skubbede sig frem mellem huden og kraniet – blev større og ømmere med tiden. Og selvom det måske lyder som noget fra en komediefilm, så er virkeligheden langt fra morsom.

Headspin-huller: Danseverdenens beskidte lille hemmelighed

For mange breakdancere er fænomenet velkendt – en hårløs bule, ofte ledsaget af et cirkulært område med hårtab, som man kan takke den konstante friktion fra hovedspins for. "Headspin-hullet," som det kaldes i danseverdenen, kan være både en æstetisk og fysisk gene.

Patienten, som havde dedikeret næsten halvdelen af sit liv til breakdance, var vant til bumpen. Men efter fem år, hvor den voksede og blev mere følsom, opsøgte han læge. En undersøgelse afslørede, at både huden og knoglen under bulen var fortykkede på grund af konstant tryk og bevægelse.

"Tilstedeværelsen af læsionen og tilhørende ubehag var æstetisk ubehagelig for patienten, men fremspringet havde ikke forhindret patienten i at fortsætte sine hovedsnurrende aktiviteter," rapporterede lægerne.

Selvom bumpen kunne have sat en stopper for hovedspin-eventyret for de fleste, valgte manden alligevel at fortsætte sine træninger – indtil en kirurgisk fjernelse af bulen blev nødvendig for at genoprette hovedbundens tidligere glatte terræn.

Breakdanceres skjulte lidelser

Selvom man sjældent hører om det, er "breakdancer overuse syndrome" en tilstand, der plager flere, end man tror. En undersøgelse fra Tyskland afslørede, at ud af 100 breakdancere havde mere end 30 % oplevet hårtab, og næsten en fjerdedel udviklede knopper på hovedet – nogle smertefulde, andre mere diskrete. Det viser sig, at breakdancens vilde moves har sine konsekvenser, og jo oftere man spinner, jo større er risikoen for at få en "headspin-bule".

For nu er der dog kun et begrænset antal medicinske studier om fænomenet, og mange dansere vælger at leve med lidelsen, så længe de kan fortsætte med deres passion.

Men én ting er sikkert: Breakdancens headspins er ikke for sarte sjæle, og fremover bør de måske overveje en ekstra polstring til hovedet, før de snurrer videre mod nye højder.