En morgen i januar 2025 vågnede Per Porsborg op til en skræmmende opdagelse. 19.000 kroner var forsvundet fra hans konto, overført til et såkaldt amerikansk universitet.
Men noget stemte ikke.
Et lille symbol i overførslen afslørede, at pengene i virkeligheden var sendt til: 'Flywire*lut University'. Det var en tydelig indikation på, at noget var galt.
”Jeg tænker: ’Det var da mærkeligt’. Jeg kan se, at der er blevet hævet 19.000 kroner,” fortæller den 64-årige socialpædagog, som hurtigt kontaktede Jyske Bank.
Banken kunne bekræfte hans mistanke: Hans konto var blevet hacket, og hackerne havde fået adgang til hans MitID.
Trods bankens erkendelse af hackerangrebet fik Per kun 11.000 kroner tilbage.
De resterende 8.000 kroner har Jyske Bank nægtet at kompensere, da de mener, at han muliggjorde den uberettigede anvendelse af MitID.
Den forklaring vækker harme hos Per Porsborg: ”Det er som om, jeg bliver snydt to gange. Først af hackere, dernæst af banken.”
Det skriver BT
Nu advarer bank
Eksperter understreger, at sikkerheden i MitID er blevet strammet med QR-koder, som skifter hvert tiende sekund, men risikoen for svindel er ikke elimineret.
Der findes utallige måder man kan snyde på, så man skal skifte sine koder ofte.
Per Porsborg har nu klaget til det finansielle ankenævn, mens Jyske Bank fastholder, at forbrugerne selv bærer et ansvar.
Jyske Bank fortæller ydermere at man skal være meget opmærksom, når man handler online.
Tilbage står Per med spørgsmålet. Hvem skal beskytte brugerne, hvis banken ikke gør det?