To mænd er onsdag ved Retten i Helsingør blevet frifundet for menneskehandel i forbindelse med tvangsarbejde. Til gengæld er mændene blevet dømt for grov økonomisk udnyttelse af rumænere.
Det er anden gang inden for kort tid, at Retten i Helsingør har afvist at bruge paragraffen om menneskehandel - der hidtil kun er brugt i sager om prostitution - i forbindelse med tvangsarbejde.
Ved domsafsigelsen konstaterer retsformanden, at bestemmelsen om menneskehandel i straffeloven er "problematisk."
- Det er meget vanskeligt at håndtere bestemmelsen i praksis, siger dommer Benedikte Cederqvist.
Frifindelsen for menneskehandel begrundes med, at der ikke er beviser for, at rumænerne blev udsat for tvangsarbejde.
Den 53-årige Proka Petrovic straffes med fængsel i to år og seks måneder, mens hans søn, 36-årige Dimitrije Dahl, idømmes fængsel i to år.
Tidligere på måneden forsøgte anklagemyndigheden at få en 34-årig mand dømt i en lignende sag. Men der var ikke beviser nok mod manden, og anklageskriftet var upræcist. Anklagemyndigheden har anket dommen til landsretten.
I onsdagens sag finder retten det bevist, at de to mænd systematisk har udnyttet en gruppe rumænske rengøringsarbejderes manglende kendskab til forholdene i Danmark. Derfor findes de skyldige i åger, som er en sjældent anvendt bestemmelse i straffeloven.
Det var faren, der rekrutterede rumænerne, fastslår retten.
Rumænere arbejdede dels i børnehaver og folkeskoler i Nordsjælland og dels i private virksomheder i Midt- og Østjylland.
Lønnen var omkring 3000 kroner om måneden plus logi under usle forhold i en garage, ligesom de fik et til to måltider om dagen.
Arrangementet sikrede far og søn en stor berigelse.
- De kunne køre i dyre biler og så videre, bemærker retsformanden.
Ifølge retten var det den 53-årige far, der var hovedperson i underbetalingen og udnyttelsen af rumænerne.
Sønnen havde en mindre rolle, men til gengæld dømmes han for en række bedragerier til cirka en halv million kroner.
Faren accepterer efter dommen, at han er skyldig i åger. Han vil kun anke straffens længde til Østre Landsret. Sønnen har taget betænkningstid med hensyn til en eventuel anke.
/ritzau/