Løfte til Norden: Chokoladekongen lover at samle Ukraine

admin

10 år siden

|

23/05/2014

Dagens topnyheder

Ukraines forventet kommende præsident Petro Porosjenko garanterer fredag på et møde i Kijev udenrigsministrene fra Danmark og Norge, at han slås for at samle Ukraine og sørge for et sikkert valg på søndag.

Den garanti kommer efter spørgsmål fra den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), og hans norske kollega Børge Brende.

- Vi gør det bedste, vi formår, for at sørge for, at valghandlingerne bliver sikret i det østlige Ukraine, så folk kan stemme sikkert, siger Porosjenko på mødet på Hotel Opera i den ukrainske hovedstad.

Men det er en svær kamp, og de seneste uger har mange mennesker mistet livet i forbindelse med reelle kamphandlinger mellem prorussiske separatister og ukrainske soldater.

- Bare i går blev 26 ukrainske soldater ofre for disse kampe.

- Vi har betalt en høj pris for disse antiterroroperationer, men jeg tror, at vi får succes med dem. Det er en rigtig krig, siger Porosjenko.

- Kan du forestille dig, at 150 mennesker har mistet livet? Mænd, kvinder, børn og pensionister har mistet livet. De dræber uden grund.

Præsidentkandidaten, som har fået tilnavnet chokoladekongen , da han har skabt sin formue i chokoladeindustrien, understreger i sin overbevisning, at det er Rusland, som står bag uroen i det østlige Ukraine, selvom præsident Vladimir Putin i hvert fald verbalt har trukket noget af sin støtte til de separatistiske bevægelser.

- Rusland sørger for, at de får våben, stoffer og soldater, siger Porosjenko.

- Med hjælp fra vores europæiske partnere vil vi garantere folk i de to regioner en dialog, at de føler sig sikre, at de får nye job, så deres fremtid sikres. Og de kan tale, hvilket sprog de har lyst til, siger Porosjenko.

Første runde af det ukrainske valg afholdes søndag, og lykkes det Porosjenko at få mindst 50 procent af stemmerne, bliver han valgt til Ukraines præsident.

I øjeblikket står han til 45 procent af stemmerne, og det vil betyde, at en ny runde skal afholdes 15. juni.

/ritzau/