Når EU-borgere kommer til Danmark, er det ikke for at udnytte de danske velfærdsydelser som kontanthjælp, dagpenge eller børnepenge.
Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R) under en forespørgselsdebat torsdag i folketingssalen.
Den er indkaldt af Enhedslisten og er en del af det opgør, der i øjeblikket pågår om blandt andet EU-borgeres ret til danske dagpenge og børnecheck.
- Regeringen anerkender, at der gennem de seneste år har været flere EU-borgere, som har søgt arbejde i Danmark, hvilket har medført, at der også er flere EU-borgere, som har ret til at modtage danske velfærdsydelser.
- Men der er intet, der tyder på, at EU-borgere kommer hertil med henblik på at udnytte de danske velfærdsydelser, siger udenrigsminister Martin Lidegaard.
Regeringen forhandler i øjeblikket med Enhedslisten og SF på den ene side og blå blok på den anden side om reglerne for tildeling af børnepenge til EU-borgere, der kommer til landet for at arbejde.
Det handler om, hvor lang tid man skal have været i Danmark, og hvor meget man har arbejdet undervejs, før man kan blive tildelt ydelsen.
Det danske optjeningsprincip er tilsyneladende i modstrid med retningslinjerne fra EU, men Lidegaard understreger, at man nogle gange må rette ind efter EU's bestemmelser, fordi Danmark indgår i et forpligtende samarbejde.
Og helt overordnet mener han, at samarbejdet i EU er til Danmarks fordel - også aftalen omkring de forpligtelser, der følger med arbejdskraftens fri bevægelighed.
- Dette er til gavn for vores velstand og EU. Fordi EU er et forpligtende samarbejde mellem 28 selvstændige lande, er det et naturligt grundvilkår, at vi på den ene side kan påvirke samarbejdet og på den anden side bliver påvirket af samarbejdet, siger han.
/ritzau/