Kurdisk oliesalg ophidser styret i Bagdad

admin

10 år siden

|

24/05/2014

Dagens topnyheder

Det uafhængige kurdiske område i det nordlige Irak har ignoreret advarsler fra styret i Bagdad ved for første gang at eksportere råolie.

Olien blev natten til fredag via en rørledning sendt til en havn i Tyrkiet og udskibet.

Den irakiske regering oplyser, at den har lagt sag an mod både Tyrkiet og selskabet, som ejer rørledningen.

Iraks centrale regering og lokalregeringen i det kurdiske område har længe skændtes om retten til at sælge landets olie.

Politiske iagttagere siger ifølge BBC, at den seneste udvikling i den fastlåste strid kan forværre det anstrengte forhold mellem parterne samt mellem Irak og Tyrkiet.

Den kurdiske regering siger, at den håber at nå til forståelse med Bagdad, men vil indtil da fortsætte med at eksportere olie.

Over en million tønder olie blev natten til fredag lastet på et skib i havnebyen Ceynan og sendt mod Europa, oplyste regeringen.

- Dette er det første af mange sådanne salg via den nybyggede rørledning i Kurdistan-regionen, meddelte regeringen og tilføjede, at den betragter olieindtægterne som en del af regionens andel af det nationale budget, skriver BBC.

Det irakiske olieministerium anmodede fredag Det Internationale Handelskammer i Paris om at indlede en voldgiftssag mod Tyrkiet og dets statsdrevne selskab, Botas, der har ansvaret for driften af rørledningen.

- "Ved at transportere og lagre råolie fra Kurdistan ... uden tilladelse fra det irakiske olieministerium" har Tyrkiet forbrudt sig mod vilkårene i en aftale mellem de to lande, hedder det i henvendelsen.

Olie er grundsøjlen i Iraks økonomi og udgør mere end 95 procent af statens indtægter. Indtil nu er al olie flydt mod udskibningshavnene gennem en rørledning, som kontrolleres af den føderale regering i Bagdad.

Siden 2005 har den kurdiske lokalregering ifølge Iraks forfatning haft ansvaret for tre provinser i det nordlige Irak. Tre andre provinser er underlagt lokalstyret.

Maersk Oil under A.P. Møller - Mærsk er blandt de udenlandske selskaber, som satser på at finde olie i regionen.

/ritzau/