Kommissionsformand undsiger skarp kritik fra overvismand

admin

|

18/03/2014

Dagens topnyheder

Formand for Produktivitetskommissionen, Peter Birch Sørensen, anerkender ikke kritikken af et kapitel om detailhandlen, der er udgivet i en rapport af kommissionen, som angiveligt er så fejlbehæftet, at det bør trækkes tilbage.

Det er tidligere overvismand og økonomisk professor Christen Sørensen, der langer ud efter kommissionen, som han mener, drager konklusioner på et forkert grundlag. Men det er kommissionsformand Peter Birch Sørensen lodret uenig i.

- Christen Sørensen har læst Produktivitetskommissionens rapport, som en vis mand læser Bibelen, siger Peter Birch Sørensen i en kommentar til Ritzau.

I kapitlet om detailhandlen er kommissionen nået frem til, at produktiviteten i dagligvarehandlen i gennemsnit er faldet med 1,4 procent om året i perioden 1995-2007.

Men selv en fuld mand vil have svært ved at tro på, at der skulle være tilbagegang, og derfor bør kapitlet trækkes tilbage, mener Christen Sørensen.

Fejlene fører ifølge den tidligere overvismand til forkerte anbefalinger om, at der bør opføres flere såkaldte hypermarkeder, særligt store supermarkeder, i Danmark for at øge konkurrencen, ligesom man har gjort i udlandet.

- Hvis Christen Sørensen mener, at Produktivitetskommissionen bør trække kapitlet tilbage, så må han også mene, at Danmarks Statistik og tilsvarende statistikkontorer i udlandet bør trække de officielle nationalregnskaber tilbage.

- For det er de data, kommissionen har benyttet, lyder det fra Peter Birch Sørensen

Den tidligere overvismand peger på tre fejl. Eksempelvis afgøres produktionen i detailhandlen ved, hvor meget butikken tjener på en vare, den såkaldte bruttoavance.

Men kommissionens regnemetoder tager ikke højde for, hvis konkurrencen stiger, og bruttoavancen falder, mener han.

Det afviser Peter Birch Sørensen dog:

- Christen Sørensen er tilsyneladende uvidende om, at Danmarks Statistiks tal faktisk søger at tage højde for ændringer i detailhandlens bruttoavancer, når de opgør udviklingen i produktiviteten.

/ritzau/