Kommission: Kunne drabet på ung betjent være undgået?

admin

|

26/05/2014

Dagens topnyheder

Politiet i Lyngby havde medlemmer af Blekingegadebanden i kikkerten for et millionrøveri i fem år, før banden røvede et postkontor i København og dræbte den 22-årige politibetjent Jesper Eigtved Hansen under flugten i november 1988.

Mere end 25 år senere kommer beretningen mandag fra Blekingegade-kommissionen, der skal afdække, om Politiets Efterretningstjeneste, PET, eller Justitsministeriet spændte ben for det almindelige politis efterforskning, da Blekingegadebandens medlemmer var aktive.

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, arbejdede som politibetjent med Jesper Eigtved Hansen, da banden skød og dræbte betjenten.

Samme dag som PET-kommissionen frifandt PET, krævede retsordføreren en ny kommission, som skulle undersøge forløbet ved Blekingegadebanden.

- Jeg syntes, at der var behov for at afdække, hvad der egentlig skete, og hvorfor banden fik lov til at løbe så lang tid, som de gjorde, hvilket betød, at de kunne begå et røveri, hvor min kollega Jesper blev skudt, siger Tom Behnke.

Daværende efterforsker ved politiet Jørn Moos mener, at drabet på den unge betjent kunne være undgået, hvis politiet tidligt havde kontaktet bandens medlemmer.

Men en vicepolitimester i Lyngby sagde - ifølge Moos' forklaring - dengang, at PET og Justitsministeriet havde "lagt låg på" sagen.

I juni 2010 nedsatte justitsminister Lars Barfoed (K) undersøgelseskommissionen om røverbanden med sympatier for PFLP, Folkefronten til Palæstinas Befrielse.

I en intern PET-rapport fra 1986 - altså to år før røveriet, hvor en betjent blev dræbt - forudså en analytiker, at Blekingegadebanden var klar til at begå grov kriminalitet for at hjælpe PFLP. Overfor kommissionen har den daværende PET-chef Henning Fode afvist de håndfaste vendinger.

Kommissionens beretning af den 30 år gamle sag kan forhåbentlig give bedre samarbejde mellem myndighederne i fremtiden, håber Tom Behnke.

- Vi skal undgå, at forskellige myndigheder indenfor politiet ikke taler godt nok sammen, så misforståelser fører til flere forbrydelser, end der behøver at ske, hvis man havde grebet ind hurtigere, siger retsordføreren.

/ritzau/