Det er helt i orden, at kun piger bliver tilbudt at få en HPV-vaccine mod livmoderhalskræft helt gratis, mens det koster cirka 2000 kroner at få en dreng vaccineret, selv om vaccinen også kan forebygge analkræft.
Det meddeler Ligebehandlingsnævnet tirsdag i sit nyhedsbrev om sagen, der blev afgjort i maj.
Afgørelsen bunder i en sundhedsfaglig vurdering fra Sundhedsstyrelsen om, at "sygdomsbyrden af HPV-relateret kræft er langt større for kvinder end for mænd, idet livmoderhalskræft er langt den hyppigste HPV-relaterede kræftform."
Det er en kvinde, der har klaget til nævnet over, at hendes 13-årige søn ikke kan få en gratis HPV-vaccination, da hun mener, at der er tale om forskelsbehandling på grund af køn.
Men Sundhedsstyrelsen siger i sit partsindlæg, som kan læses i nævnets afgørelse, at HPV-vaccinationen blev en del af den såkaldte 12-års vaccination til piger på grund af dens forebyggende effekt mod livmoderhalskræft.
Efterfølgende er vaccinen også godkendt til forebyggelse af analkræft. Begge sygdomme er forårsaget af human papillomavirus (HPV).
Men selvom der årligt er cirka 35 tilfælde af analkræft hos mænd, som potentielt kunne have været forebygget, mener Sundhedsstyrelsen ikke, at der er et grundlag for at tilbyde alle drenge vaccinen.
- Den gevinst, man kan få i en afgrænset gruppe, berettiger ikke til, at man anbefaler, at alle drenge skal vaccineres i 12-års-alderen, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
Der er årligt i Danmark cirka 120 tilfælde af analkræft, hvor HPV-infektion antages at være skyld i 90 procent af tilfældene. Sygdommen ses hyppigst hos kvinder, der udgør to tredjedele af tilfældene.
Til sammenligning er der årligt cirka 370 tilfælde af livmoderhalskræft.
- Det forhold, at indklagede (Sundhedsstyrelsen, red.) efter børnevaccinationsprogrammet kun tilbyder gratis HPV-vaccination til piger, er på denne baggrund ikke forskelsbehandling i ligestillingslovens forstand, skriver nævnet.
/ritzau/