I samarbejde med ældrerådene har de enkelte kommuner prioriteret de områder, hvor ældreplejen halter i deres eget lokalområde. Derfor vil den milliard, som socialministeriet har fordelt, gøre en afgørende forskel.
Det siger Anny Winther (V), formand for KL's social- og sundhedsudvalg.
- Milliarden kommer til at gøre glæde og gavn. Rundt omkring har man taget ældrerådene med i overvejelserne, og for mig er det en rigtig god garanti for, at man har prioriteret det, man har brug for i den enkelte kommune, siger hun.
Onsdag har socialministeriet fordelt den milliard, som finansloven har afsat til ældreområdet. Pengene kommer til at gå til genoptræning og rehabilitering, til de svageste ældre og til praktisk hjælp og personlig pleje.
De enkelte kommuner har søgt støtte til konkrete områder indenfor ældreplejen og skal rapportere, hvordan de bruger pengene, så ministeriet kan sikre sig, at de bliver brugt til det, de er bevilget til.
Det ærgrer Anny Winter, der heller havde set, at milliarden var givet over bloktilskuddet, der er det pengebeløb, som kommunerne hvert år modtager fra staten.
- Når vi skal afrapportere, skal vi skal bruge en del kræfter på administrativt bøvl, så der kommer til at gå nogle penge spildt, siger hun.
- Men først og fremmest vil jeg glæde mig over, at vi har fået den milliard, vi har fået. Det er jo et væsentligt beløb, som vi har fået som noget ekstra, som vi ikke havde regnet med i budgetterne, siger hun.
Sidste år var det netop spørgsmålet om, hvordan man sikrede, at milliarden gik til de ældre, der fik finanslovforhandlingerne mellem regeringen og Enhedslisten til at bryde sammen.
Det centrale stridspunkt var, om kommunerne skulle tvinges til at give de ældre bad to gange om ugen. Enhedslisten ville have skrevet kravet ind i serviceloven.
Det afviste regeringen, som i stedet indgik en aftale med Venstre og De Konservative.
/ritzau/