Alle Folketingets partier blev torsdag aften enige om, hvordan licenskronerne skal fordeles de næste fire år, siger kulturminister Marianne Jelved (R).
Som led i aftalen - eller rettere i regeringens vækstplan - afskaffes erhvervsvirksomheders forpligtelse til at betale licens. Det samme gælder radio- og tv-forhandlernes pligt til at indberette salg af licenspligtige apparater.
Det betyder, at licenstilførslen til DR fremover daler med 74,9 millioner kroner - en nedgang, der dog i 2015 dulmes lidt af en pulje med ubrugte licensmidler.
Ifølge ministeren er aftalen en styrkelse af public service i Danmark.
- DR står over for store udfordringer, fordi flere og flere borgere selv vælger hvad de vil se, og hvornår de vil se det. Jeg er glad for, at alle Folketingets partier er nået til enighed om at fastholde og udvikle et omfattende og stærkt public service tilbud til borgerne, siger Marianne Jelved.
Den brede aftale dækker dog over, at det var svært at blive enige om de store ændringer i forhold til licensen, lyder det fra fra Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby (V). Der har været for mange forskellige ønsker, siger hun.
Men den nye aftale indskærpes det, at DR skal styrke indsatsen over for de unge, særligt gennem nyhedsformidling, videnskab og satire.
Samtidig understreges det med aftalen, at andelen af dansk musik på tværs af DR's platforme skal fra 30 procent op på 39 procent, ligesom DR og TV2 hver skal engagere sig i dansk film med gennemsnitligt 65 millioner kroner om året.
Politikerne sender også en besked til TV2's regionale 24 timer-kanaler om, at de skal prioritere "kvalitet over kvantitet". Således hedder det i aftalen, "at der ikke foreligger noget politisk krav om at sende mange timer på kanalen".
Samlet bliver der delt godt 4,4 milliarder licenskroner ud om året.
/ritzau/