Det er ikke let at blive klog på, hvilken solcreme, man med ro kan lægge i indkøbskurven.
Selv hvis du køber børneprodukter, risikerer du, at solcremen indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, eller som kan fremkalde allergi.
Det viser en ny test af 51 solcremer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget.
- Vi har givet røde mærker til de produkter, der indeholder ét eller flere stoffer, der er problematiske: Altså stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller stoffer, der er allergifremkaldende, fortæller projektleder i Forbrugerrådet Tænk, Stine Müller til Dagens.dk.
Læs også: Smuk pige spørger fyre smøre solcreme på hende: De flygter, da de ser dette
Af de 51 testede, får ni af cremerne et rødt mærke – herunder børnesolcremen Nivea Sun - Kids Sun Spray faktor 20. Det svarer til, at cirka hver femte solcreme i testen dumper.
- Den har eksempelvis fået rød, fordi den indeholder parfume, og så indeholder den ethyl- og methylparaben, som er konserveringsmidler, og som er mistænkte for at være hormonforstyrrende, siger Stine Müller.
Hun kalder det uhensigtsmæssigt, at der optræder parfume i et børneprodukt, fordi parfume kan give allergi.
Læs også: Vinterblege danskere skal passe på deres hud i forårssolen: Husk de tre S'er, advarer eksperter
Disse mærker kritiseres
Garnier, Nivea, P20 og Piz Buin er blandt de mærker, der står for skud og får røde mærker af rådet. Se de specifikke produkter i testen nederst på denne side.
De otte produkter, der får gult mærke, får det overvejende, fordi de indeholder parfume, der kan fremkalde allergi. Her står produkter af mærkerne Avéne, Cien, Garnier, Nivea, Rudolph og Cichy Capital Soleil for skud.
- Nogle af de gult stemplede produkter får dog gul, fordi de kommer i en spray. Det vil sige, at der er risiko for, at du kan indånde solcremepartiklerne, som ender i lungerne, og det er ikke ønsket. Vi optager ting anderledes gennem lungerne, end vi gør igennem huden, uddyber Stine Müller.
I alt får 14 ud af de 51 testede produkter enten rødt eller gult mærke, hvilket svarer til cirka en tredjedel af cremerne.
Læs også: Svensk avis gør grin med dansk supermodel, efter at hun har fået forbrændte bryster
Generelt er der dog færre produkter med hormonforstyrrende stoffer i dette års test.
- Billedet ser bedre ud, end det plejer. Blandt andet fordi, et af de stoffer, der tidligere har været hyppigt anvendt, men som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, bliver brugt mindre. Så det går den rigtige vej, siger hun.
Se på listen her, hvilke alternativer, der er til de rød- og gulstemplede cremer.
Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: