Hvad gør hun nu? 73 politikere sender arrigt brev til Mette Frederiksen

Emil Martesen

24 uger siden

|

02/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Hvad gør hun nu?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er løbet meget vand i åen i den omdiskuterede stridighed mellem Paul Watson og Japan, og nu har den kontroversielle miljøaktivist Paul Watsons anholdelse i Grønland skabt betydelig international opmærksomhed.

I bund og grund handler stridighederne mellem Paul Watson og Japan om, at aktivitsten og japanske hvalfartøjer har mødt hinanden i en række voldsomme sammenstød.

Her påpeger Paul Watson, at han aldrig har udøvet vold mod personer, mens Japan på den anden side mener, at han har bragt besætninger på lovlige fiskefartøjer i fare. Det skulle han angiveligt have gjort ved at kaste med butansyre samt gjort skade på fartøjer.

Miljøaktivisten blev arresteret den 21. juli af grønlandske og danske myndigheder, og nu står han over for et retsmøde med mulighed for udlevering til Japan.

Det skriver TV 2.

Og reaktionen fra udenlandske politikere har været stærk, hvor 73 politikere fra ti forskellige lande har underskrevet et brev til statsminister Mette Frederiksen.

Her lægger de ikke skjul på deres forbløffelse og opfordrer til Paul Watsons øjeblikkelige løsladelse.

Bag initiativet står Emma Fourreau, medlem af Europaparlamentet for Den Europæiske Venstrefløjs Fællesgruppe, som udtaler, at sagen om Paul Watson har vidtrækkende perspektiver.

Hun ser anholdelsen som en del af en global tendens til at undertrykke og kriminalisere miljøaktivister, og understreger vigtigheden af at stoppe denne tendens ved at mobilisere parlamentarikere fra flere lande.

Delte meninger

Den danske politiker Per Clausen fra Enhedslisten har også underskrevet brevet og kritiserer Japan for at have overtrådt internationale konventioner ved at gennemføre hvalfangst.

Han finder det uforståeligt, at Danmark skulle udlevere Watson til Japan, som han betragter som den egentlige forbryder i sagen.

Desuden er han bekymret for Paul Watsons retssikkerhed, hvis han skulle blive udleveret til Japan, der har et strengt retssystem.

Japan udstedte en arrestordre via Interpol mod Watson i 2010, og nu vil de have ham udleveret.

Forsvarsadvokaten Jonas Christoffersen mener dog, at der ikke er grundlag for udlevering, og ser anholdelsen som et forsøg på at stoppe Paul Watsons fortsatte aktivisme mod japansk hvalfangst.

Justitsministeriet har modtaget en formel udleveringsanmodning fra Japan, men afventer yderligere dokumentation, før der tages en endelig beslutning.