Økonomisk usikkerhed og inflation har sat sit præg på mange danskeres hverdag, og nu bringer en ny overenskomstaftale et glimt af håb og forventning. Efter intense forhandlinger er der endelig landet en aftale, der lover betydelige ændringer i de kommende år.
Efter en lang periode med høj inflation kan akademikere nu se frem til to gode lønstigninger i løbet af 2024.
I dag er der indgået forlig om en ny overenskomst for de 36.000 akademikere i regionerne.
Det skriver Djøf i en pressemeddelelse.
Den samlede økonomisk ramme for forliget er ligesom i staten 8,8 procent. Allerede i løbet af 2024 stiger de regionale lønninger forventeligt med 5,76 pct. I 2025 venter både en lønforbedring og væsentligt løft af pensionen.
Formand for Djøf Offentlig Johanne Nordmann siger om overenskomstresultatet:
”Jeg er utroligt glad for, at vi har sikret vores medlemmer gode lønstigninger i den kommende periode. Når jeg har været rundt i landet på medlemsmøder, har beskeden været klar. Medlemmerne vil have mere i løn, for inflationen har kostet på købekraften. Det er jeg meget glad, at vi med dette forlig leverer på."
Formand for offentlige chefer i Djøf Hanne Fugl Eskjær supplerer:
”Jeg er tilfreds med, at der har været fokus på at få løndannelsen et skridt i den rigtige retning, så effekten af høj inflation for medlemmernes løn minimeres mest muligt. Cheferne får glæde af de lønreguleringer, som er aftalt i forliget, men først i begyndelsen af marts vil der foreligge et samlet overenskomstresultat for cheferne.”
Udover forbedring af lønnen har det for Djøf været vigtigt, at der ved forhandlingerne blev taget hul på, hvordan arbejdslivet kan tilrettelægges mere fleksibelt, så det passer til den enkeltes behov og livssituation.
Johanne Nordmann forklarer:
”Vi oplever generelt, at regionerne er gode til at tilrettelægge arbejdet fleksibelt. Men de lokale aftaler skal suppleres af en overenskomst, som også understøtter muligheden for at planlægge sit arbejdsliv, så det passer med medarbejdernes individuelle behov. Nu har vi aftalt at indføre en opsparingskonto, hvor medlemmerne kan spare en mindre del af deres pension op og hæve den, hvis de har behov for midlerne til andre formål. Desuden bliver det muligt at spare op af 6. ferieuge.”
Hvad er Djøf?
Djøf er fagligt fællesskab og fagforening for 110.000 ledere, medarbejdere, selvstændige og studerende i den private og offentlige sektor i Danmark og i udlandet – uanset akademisk baggrund.
Djøfs medlemmer er langtfra ens. Men de deler passionen for faglighed og akademisk udvikling. Og de er fælles om viljen til at gøre en forskel for mennesker, erhvervsliv, samfund og en bæredygtig fremtid.
Medlemmer af Djøf er direktører og dommere. Rådgivere og projektledere. Advokater og analytikere. Konsulenter og kommunikatører. Embedsmænd og eksperter. Forskere, finansfolk og fuldmægtige. Og mange flere.
Derfor driver Djøf faglig udvikling og inspiration, 1:1 rådgivning og karrieresparring, netværk og debat om aktuelle dagsordener og fremtidens arbejdsmarked.