Huske du sidste års fænomen, hvor alle pludseligt skulle tømme en spand isvand over dem selv og lægge videoen op på sociale medier?
Selvfølgelig gør du det, men kan du huske, hvorfor folk gjorde det?
Det hed 'Ice Bucket Challenge', og formålet var, at skabe opmærksomhed om og samle penge ind til forskning i sygdommen ALS.
Det blev meget populært at deltage, men kritikere mente, at det hele endte i sjov og løjer, og der ikke rigtig skete noget i forhold til sygdommen.
Men det er helt forkert, forklarer en af verdens førende forskere i sygdommen nu. Faktisk har 'Ice Bucket Challenge' gjort det muligt for forskerne at få et gennembrud i deres arbejde, så de i dag er væsentlig tættere på at knække sygdommens kode.
- Alle jeres donationer har været utrolig hjælpsomme, og vi har arbejdet utrætteligt på at finde en kur. Med de penge, der kom ind fra 'Ice Bucket Challenge', føler jeg, at der er meget håb og optimisme for reelle og meningsfulde behandlinger, siger Jonathan Ling, ifølge upworthy.
'Ice Bucket Challenge' indbragte forskerne omkring 100 millioner dollars, hvilket er en del mere end de indsamlede året forinden, hvor beløbet for den samme periode lød på 2.8 millioner dollars.
Og de mange penge har faktisk været med til at give forskerne et gennembrud. Sammen med sine kollegaer har Jonathan Ling lokaliseret et protein i celler, der hedder TDP-43, som har en forbindelse til ALS.
Ling og kollegaerne har fundet frem til, at der i 97 procent af ALS-tilfælde er tale om, at TDP-43 ikke gør sit arbejde ordentligt. Og den viden bruger de nu til at udvikle måder, de kan reparere eller erstatte det.
Hvis missionen lykkes, vil det kunne nedsætte sygdommens udvikling, mener Jonathan Ling.