Udsigterne til at få udleveret det danske OSCE-gidsel, oversergent John Christensen, der tilbageholdes i den ukrainske by Slavjansk, er gode.
Sådan lyder det fra Jens Mortensen, oberstløjtnant i forsvaret og chef for den danske udsendte, om de OSCE-observatører, der siden fredag har været tilbageholdt af prorussiske separatister i Ukraine.
- De er gode, det virker som om, at de tilfangetagne har det godt. De ser trætte ud, men er ikke blevet mishandlet og ser forholdsvist friske ud.
- Det virker som om, at der er blevet opbygget et godt forhold mellem John og borgmesteren, og det er et rigtigt godt tegn. Borgmesteren omtaler John i respektfulde vendinger. Og det er et godt tegn, for det gør det sværere at udøve vold på de tilfangetagne, siger han til Ritzau.
Lidt over søndag middag blev de otte observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) vist frem for medierne på rådhuset i byen Slavjansk.
På pressemødet kom det frem, at byens selvbestaltede borgmester, Vjatjeslav Ponomarjov, har garanteret for deres sikkerhed.
Ponomarjov bekræftede lidt senere, at en delegation fra OSCE er ankommet til Slavjansk for at forhandle med ham om frigivelsen af observatørerne. Delegationen forlod søndag aften forhandlingerne og vender tilbage i morgen.
Endnu kan man ikke sige noget om, hvornår de tilfangetagne bliver løsladt.
- Tidshorisonten kan man ikke sige noget om. OSCE skal tilbage i morgen og forhandle, siger Jens Mortensen.
Han er ikke overrasket over, at de tilbageholdte blev fremvist på et pressemøde.
- Det er for at lægge ekstra pres på modparten i forhandlingerne, for så skaber man et større forventningspres om at få sat dem fri i forhold til befolkningen og familierne.
- Dybest set tror jeg, at John var glad for det, for det viser, at han efter omstændighederne har det godt, siger han og bemærker, at gidslerne valgte deres ord med omhu, når de udtalte sig på pressemødet.
En af de otte OSCE-observatørerne forlod tidligere søndag det rådhus, hvor den tilbageholdte gruppe har opholdt sig.
Ifølge en talskvinde for separatisterne, Stella Khorosjeva, drejer det sig om en svensk observatør, der er blevet frigivet af helbredsmæssige årsager.
- Han har en mild form for diabetes, så vi har besluttet at lade ham gå fri, siger hun til journalister og oplyser, at de ikke har planer om at frigive andre.
/ritzau/