Forskudsopgørelsen åbner den 12. november: Ændringer i satsen for 'skatten' gør den ekstra vigtig for danskerne

Emil Martesen

5 timer siden

|

07/11/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ændringerne i satsen for 'skatten' gør den ekstra vigtig for danskerne.

Dagens topnyheder

Hvert år kommer Skattestyrelsen med et kvalificeret gæt på, hvordan din indkomst og dine fradrag kommer til at se ud i det kommende år.

På den baggrund bliver der lavet en beregning af din trækprocent.

I år giver Skattestyrelsen adgang til danskernes forskudsopgørelser den 12. november. Og der er sund fornuft i at gå den grundigt i gennem for at undgå skattesmæk og høje renter på restskatten.

Det skriver Nybolig i en pressemeddelelse, som Dagens.dk har modtaget.

Få styr på renterne

I 2024 er renterne faldet en del.

Og er de indberettede tal for renteudgifterne ikke indberettet korrekt, kan det betyde, at dine rentefradrag er for høje, hvilket kan føre til en restskat, hvis du ikke justerer udgiften.

Årsagen er at Skattestyrelsen laver forskudsopgørelsen ud fra din årsopgørelse fra året før, altså 2023. Derfor gør du klogt i at tjekke, om dine renteudgifter er opgivet korrekt, og opdatere dem på forskudsopgørelsen.

Har du købt ny bolig?

1. januar 2024 trådte det nye boligskattesystem i kraft.

Satserne for både ejendomsværdiskatten og grundskylden blev her sat markant ned, hvilket betyder, at skatten er blevet lavere for langt de fleste ejendomme.

Har du købt ny bolig skal du huske at registrere din nye bolig og rette din forskudsopgørelse.

Først når ejerskiftet er registreret, kan grundskylden komme på forskudsopgørelsen, hvorefter du skal godkende den nye forskudsopgørelse med grundskylden.

Vær i den forbindelse opmærksom på, at har du købt din bolig efter 1. september 2024, så skal du rette forskudsopgørelsen både for året, hvor du købte boligen og for året efter. Gør du ikke det, risikerer du at skulle betale restskat.

Indefrysningslån på forskudsopgørelsen

Frem til 2024 kunne du indefryse stigninger i din grundskyld med et lån hos din kommune. Fra 2024 er låneordningen flyttet til skatteforvaltningen.

Ønsker du ikke at fortsætte din indefrysning, kan du framelde dig indefrysningen på din forskudsopgørelse.

Det kan du gøre frem til 31. december 2024. Vælger du at stoppe lånet inden årets udgang, løber der ikke renter på. 

Hvis du derimod ikke fravælger indefrysningen på din forskudsopgørelse for 2024, stiftes der et lån i 2025, der skal betales renter af. Renteniveauet for 2025 er 3,54 pct.

Renten kan ikke trækkes fra, som f.eks. renten på et realkreditlån. Men der gives et rentenedslag på 25 pct., når renten tilskrives lånet. I 2025 er renten altså 2,65 pct.

Indefrysningslån frem til 2024 bliver indtil videre i kommunerne og er fortsat rentefri. Hvis du vil have overblik over dine lån t.o.m. 31. december 2023, skal du kontakte den kommune, der har bevilget lånet.

Sådan framelder du indefrysningen

  • Log på TastSelv på skat.dk

  • Vælg »Forskudsopgørelsen 2025«

  • Rul ned til »Eksisterende ejendomme og grunde«, og tryk på ejendommen

  • Tryk på »Vælg eller fravælg indefrysningslån til betaling af stigninger i din boligskat«

  • Vælg »ja« eller »nej« i feltet »Ønskes indefrysningslån til betaling af skattestigninger?«

  • Tryk på »Registrér« nederst på siden

  • Tryk på »Beregn«

  • Tryk på »Godkend«

Ønsker du en hurtig indikation af din boligskat, kan du prøve Nyboligs boligskatteberegner. Det eneste du skal gøre, er at indtaste din adresse.

Mere i løn? Nyt job?

I løbet af det seneste år har i snit 72.000 personer skiftet job hver måned.

Er du blandt dem, venter der formentlig nogle vigtige justeringer på dig i forskudsopgørelsen, hvis du vil undgå kedelige overraskelser.

Først og fremmest skal du kontrollere, at din lønindkomst er rigtigt opgivet. Forventer du at komme til at tjene mindre end cirka 37.700 kr. om måneden før skat i 2025, skal du sørge for ikke at opgive din indkomst for højt. Det kan nemlig resultere i, at der bliver beregnet for stort beskæftigelsesfradrag, og det medfører, at du skal betale restskat.

Forventer du i 2025 at tjene mellem cirka 37.700 kr. og 55.400 kr. om måneden, kan du tage det mere roligt.

Som regel betaler du den skat, du skal, men tjek alligevel at tallene passer, da de skattemæssige beløbsgrænser reguleres årligt.

Forventer du at tjene mere end cirka 55.400 kr. om måneden før AM-bidrag, skal du betale topskat.

Er du usikker på, om du kommer over topskattegrænsen for næste år (611.800 kr.), kan det være en god idé at angive det højeste beløb, du kan komme til at tjene for dermed at undgå skattesmæk.

Husk kørselsfradraget

Har du over 12 km til arbejde (samlet over 24 km) – eller har fået det efter et jobskifte – skal du huske at opdatere dit kørselsfradrag.

På din årsopgørelse skal du skrive, hvor mange dage, du har haft hver måned med mere end 12 km transport til arbejde. Du kan derfor gøre dig selv en stor tjeneste ved at holde styr på, hvornår du arbejder hjemme og hvornår du er på din arbejdsplads.

Du kan dog kun få fradrag for de dage, hvor du reelt pendler til og fra arbejde.

Sygedage, hjemmearbejdsdage eller feriedage tæller dermed ikke med. Til gengæld behøver du ikke køre i bil. Fradraget gælder transport via både bil, cykel, tog, bus og gåben.

Vær opmærksom på, at dit kørselsfradrag ikke bliver overført automatisk fra din forskudsopgørelse til din årsopgørelse. Det skyldes, at det ikke er muligt at vide på forhånd præcist, hvor mange dage i løbet af et år, du kommer til at have mere end 12 km transport til arbejde.

Derfor skal du huske at opdatere dit kørselsfradrag på din årsopgørelse, selvom du tidligere har oplyst det på din forskudsopgørelse.

Ny foreløbig vurdering

I 2025 vil boligskatten blive beregnet ud fra en foreløbig 2024-vurdering, som du som boligejer vil kunne se på din forskudsopgørelse fra 12. november.

Denne vurdering tager udgangspunkt i den foreløbige 2022-vurdering, fremskrevet til boligprisniveauet pr. 1. januar 2024.

Da boligpriserne generelt faldt i de fleste kommuner i denne periode, kan mange boligejere derfor se frem til lavere boligskat.

Selvom de fleste foreløbige vurderinger forventes at være nøjagtige, vil der fortsat være vurderinger, som kan forekomme skæve.

Oplever du at modtage en skæv vurdering, har du mulighed for at kontakte Vurderingsstyrelsen via vurderingsportalen.dk.

Vigtig at huske på, når du retter din forskudsopgørelse:

  • Renter: Er renten på dine lån (realkreditlån, banklån, billån m.v.) faldet i 2024? Hvis du ønsker at få fradragene løbende gennem året, skal du skrive dine aktuelle renteudgifter på din forskudsopgørelse.

  • Køb og salg af bolig: Har du købt eller solgt en bolig? Sørg for at registrere det på forskudsopgørelsen, så du betaler den rigtige ejendomsskat.

  • Transport: Har din afstand til jobbet ændret sig, eller arbejder du mere eller mindre hjemmefra end tidligere, så husk at registrere det på forskudsopgørelsen.

  • Aktieindkomst: Hvis du ejer aktier, eller har købt og solgt værdipapirer, bør du kontrollere, at Skattestyrelsens estimat for din aktieindkomst er korrekt.

  • Velgørenhed: Giver du penge til velgørenhed? Så husk at få det på forskudsopgørelsen. Der er i 2025 skattefradrag for de første 19.000 kr.

  • Ejendomsskatter: Ejendomsværdiskat og grundskyld opkræves af Skattestyrelsen via forskuds- og årsopgørelsen. Det betyder, at den månedlige lønudbetaling reguleres derefter. Derfor er det vigtigt, at din boligstatus er korrekt angivet, så du undgår restskat.

  • Servicefradrag: Du kan få fradrag for bl.a. rengøringshjælp, vinduespudsning, almindeligt havearbejde og børnepasning. I 2025 er fradraget 12.400 kr. pr. voksne person i husstanden.