Flere kender ikke de 'skjulte' gebyrer ved udbetaling af opsparingen: Så meget kan det koste dig

Emil Martesen

11 uger siden

|

05/11/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere kender ikke de 'skjulte' gebyrer ved udbetalingen af opsparingen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Aldersopsparing og aldersforsikring er blevet populære løsninger blandt danskerne, der ønsker at sikre sig økonomisk til pensionisttilværelsen.

På bare fem år er indbetalingerne fordoblet, og alene sidste år blev der indsat over 12 milliarder kroner på ordningerne, mod knap 6 milliarder i 2018.

Den stigende interesse hænger sammen med de nye muligheder, der kom i 2023, og med de mange fordele – blandt andet at udbetalinger fra aldersopsparingen ikke reducerer folkepensionen.

Men der er også faldgruber, man skal være opmærksom på, især hvad angår udbetalingsgebyrer, som kan koste tusindvis af kroner.

Ifølge pengeinstitutterne medfører hver udbetaling et administrativt arbejde, og gebyrerne varierer.

Det skriver Faglig Seniorer.

Hos Jyske Bank koster det for eksempel 800 kroner hver gang, en kunde ønsker en deludbetaling fra sin aldersopsparing.

For en kunde, der beder om et beløb på 25.000 kroner flere gange, svarer gebyret til 3,2 procent af udbetalingen – som i den grad må anses som en betydelig omkostning.

Derfor anbefales det at vælge en ratevis udbetalingsplan, som banken kan hjælpe med at tilrettelægge uden ekstra gebyrer.

Bankerne og pensionsselskaberne tilbyder flere muligheder, når pengene skal udbetales i rater, eksempelvis en gang om året, halvårligt, kvartalsvis eller månedligt, og her slipper kunden ofte for gebyrer.

Der kan ikke herskes tvivl om vigtigheden af at vælge den rette løsning, så omkostningerne holdes nede, og man får mest muligt ud af sin opsparing.

Det kan også betale sig at tænke sig om, inden man beder om hele beløbet på én gang, fortæller formueøkonom Bettina Brask fra Jyske Bank.

Skatten på afkastet inde i en aldersopsparing er lavere end på en almindelig bankkonto, så medmindre man står og mangler pengene akut, er det klogere at lade pengene blive i ordningen.

Mange vælger desuden at investere deres aldersopsparing i værdipapirer, hvilket giver yderligere muligheder for vækst, så længe der er likvide midler til udbetaling.

Aldersopsparingens popularitet skyldes dens fleksible muligheder og gunstige skatteregler, men det kræver planlægning at få fuldt udbytte.

Du kan se hvad gebyret hos de forskellige pensionsselskaber koster ifølge Faglig Seniorer ved at trykke her.