Regelmæssig brug af muskelopbyggende piller og proteinpulver kan give en forhøjet risiko for testikelkræft, viser ny forskning, der er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift, British Journal of Cancer.
Forskerne har udpeget to muskelbindere som særligt risikofyldte. Det er kreatin, der er meget udbredt og lovligt blandt motionister, og det ulovlige stof androstenedione, der er kategoriseret som et anabolsk steroid.
Risikoen for at udsætte sig selv for testikelkræft stiger, hvis man bruger proteinpulver, når man er under 25, hvis man bruger det i mere end tre år, og hvis man bruger flere slags proteintilskud samtidig.
Læs også: Sådan kommer du af med din spændingshovedpine - uden piller
- Selvom det her er den første undersøgelse, der kæder brugen af proteintilskud sammen med kræftrisiko, så har tidligere forskning påvist en sammenhæng med en lang række andre sundhedsskadelige konsekvenser, siger Tongzhan Zheng, der ledte undersøgelsen, til Yahoo Health.
Men selvom forskerne bag undersøgelsen udpeger kreatin og androstenedione som særlig risikofyldte, så er det utroligt svært som forbruger at tage forbehold for stofferne, fordi proteintilskuddene ofte er tilsat en række stoffer, der ikke står på mærkningen.
- Androstenedione er et ulovligt stof i Danmark, men problemet er, at selvom det ikke står anført som en ingrediens på bøtten, så er det ikke sikkert, at det ikke er i alligevel, siger Jesper Jørgsholm fra Fødevarstyrelsen til dagens.dk.
Jesper Jørgsholm peger også på, at det faktum at de fleste proteintilskud ikke indeholder, hvad de siger, de gør, så gør det undersøgelsen om kræftrisikoen usikker, fordi forskerne ikke har vidst, hvad der ellers har været i tilskuddet.
Læs også: Ny dansk vaccine virker mod klamydia
I undersøgelsen blev tæt ved 900 mænd undersøgt. 356 havde fået konstateret testikelkræft, mens 513 ikke havde kræft. De blev herefter spurgt ind til deres livsstil, herunder om de havde brugt proteintilskud og hvor længe.
Ud fra svarene kunne forskerne konkludere, at der var en sammenhæng mellem proteintilskud og testikelkræft - især for personer på 25 eller derunder, der havde en dobbelt så høj risiko for at få testikelkræft, hvis de brugte proteintilskud.
Tongzhan Zheng understreger, at forskningen kun påviser en forbindelse mellem brugen af proteintilskud og en risko for testikelkræft, men hvis flere studier påviser det samme, bør det starte en debat om brugen af proteintilskud.
- Jeg er sikker på, at hvis fremtidige studier påviser det samme som vores, så vil det skabe en debat om, hvorvidt proteintilskud skal reguleres ved lov, siger Tongzhan Zheng.