Det kan tage lang tid, før Lars Hedegaards formodede attentatmand bliver udleveret fra Tyrkiet, efter at den 26-årige fredag eftermiddag blev anholdt i Istanbuls lufthavn.
Det mener Henning Fuglsang Sørensen, der er ph.d. stipendiat i EU-strafferet på Aarhus Universitet.
- Jeg kan ikke forestille mig, at vi har ham tilbage i Danmark, før der er gået adskillige måneder, og jeg ville ikke blive overrasket, hvis der går et år, siger han.
Det er to faktorer, der kan gøre det svært at få udleveret manden af "mellemøstlig oprindelse", der samtidig er dansk statsborger, og som mistænkes for at stå bag drabsforsøget på islamkritikeren Lars Hedegaard sidste år.
- Efter udleveringsreglerne kan han modsætte sig udleveringen ved at henvise til, at handlingerne var politisk motiveret. Hvis han kan overbevise tyrkerne om det, kan de sige nej til at udlevere ham, siger Henning Fuglsang Sørensen.
Desuden kan processen trække ud i langdrag, hvis den formodede attentatmand har tyrkisk statsborgerskab.
- Mange lande, jeg kender ikke tyrkisk lovgivning så godt, de benytter sig af den klausul, der siger, at man ikke vil udlevere egne statsborgere, siger han.
Ifølge flere tyrkiske medier er den 26-årige mand dansk statsborger med libanesisk baggrund.
Om Tyrkiet vil modsætte sig udleveringen er svært at sige, men det kan ske, hvis den 26-årige skaber et internt politisk pres til egen fordel.
- Der kan være et spil internt i Tyrkiet, hvor han kan forsøge at mobilisere nogle præster og advokater, så han kan underbygge billedet af politisk forfølgelse.
- Så kan der opstå et pres internt i Tyrkiet for, at man kan lægge vægt på det argument, og derfor kan man risikere, at Tyrkiet er lidt langsomme, siger han og understreger, at efterforskningen godt kan fortsætte i Danmark, selvom manden er i Tyrkiet:
- Man vil kunne lave en masse efterforskning, for man behøver ikke være så fortrolig om sin efterforskning længere, da man har hans identitet.
Da Tyrkiet ikke er med i EU og det grænseløse Schengen-samarbejde, kan udleveringen blive en både langstrakt og kompliceret proces
Processen sker igennem dansk politi, der skal tage kontakt til det danske udenrigsministerium, som tager kontakt til det tyrkiske og formidler de danske krav om udlevering videre til tyrkisk politi.
/ritzau/